La Vanguardia (Català)

Pressupost­os a la vista

Ortuzar lliga el final del veto a una Catalunya amb “institucio­ns legítimes i legitimade­s”

- JOKIN LECUMBERRI País Basc

Les pròximes eleccions catalanes podrien posar fi al veto del PNB per negociar els pressupost­os amb Rajoy.

El veto negociador del PNB als comptes de Mariano Rajoy pot acabar a partir del 21-D. La crisi catalana ha allunyat el partit basc d’uns pressupost­os per a l’aprovació dels quals és vital però davant dels quals també reconeix que, si el xoc s’encarrila, s’asseurà a la taula. El president jeltzale, Andoni Ortuzar, va admetre ahir que la seva formació avaluarà la situació una vegada que es creï el nou escenari polític derivat dels comicis catalans, encara que va instar el Govern central que, “si té pressa per aprovar els pressupost­os, parli amb la majoria del 155”.

“El PNB no negociarà fins que Catalunya tingui institucio­ns legítimes i legitimade­s”, va explicar ahir Ortuzar en una entrevista radiofònic­a. Com insisteix el partit basc, parlar de comptes ara mateix és una “quimera”, però no per això tanca la porta a una negociació en un escenari diferent, com el que hi pot haver al gener després del 21-D i amb la hipotètica retirada del 155. “No se’ns pot impedir de fer política”, resumia un dels seus dirigents.

Les paraules d’Ortuzar arriben en un moment important en el si jeltzale, amb els projectes de la llei de la Quota i la modificaci­ó del concert basc a punt de passar pel Congrés, on es tramitaran en una sola sessió i no podran ser modificats perquè són fruit d’un acord entre el Govern central i l’autonòmic. Les dues normes, en principi, estaran aprovades per a l’1 de gener.

“El Govern central i el PP –va indicar ahir el president del PNB– saben que davant de la situació d’excepciona­litat a Catalunya, amb l’article 155 sobre la taula i amb gran part dels polítics catalans a la presó, el PNB no se sent vinculat a una negociació”. El context, tot i això, pot ser molt diferent a partir del desembre. “Primer veurem com es restaura la normalitat a Catalunya”, va respondre quan se li va preguntar per la possibilit­at d’asseure’s a la taula, clima de què també dependrà la seva incorporac­ió a la comissió per reformar el model territoria­l.

Ortuzar va considerar “coherent” que el Govern de Rajoy pacti els comptes amb l’“aclaparado­ra majoria del 155”, amb referència a Ciutadans i PSOE, un missatge que el PNB repeteix des de la intervenci­ó de l’autonomia i amb què s’escuda davant les informacio­ns que apunten a una negociació al gener. “Si el PP té pressa per aprovar els pressupost­os, que parli amb els del 155”, va destacar.

D’altra banda, pel que fa a la proclamaci­ó de la DUI i l’aplicació del 155, Ortuzar va lamentar que “els tambors de guerra” van triomfar a Madrid i Catalunya sobre la solució negociada que va plantejar el lehendakar­i Íñigo Urkullu, una convocatòr­ia electoral que hauria donat lloc a “un escenari radicalmen­t diferent amb eleccions convocades des de la legalitat catalana”. “Les de desembre neixen amb la màcula d’haver estat impulsades des del 155”, va subratllar.

Els nacionalis­tes bascos insisteixe­n a advertir a la Moncloa: “Si té pressa, parli amb els del 155”

 ?? DAVID AGUILAR / EFE ?? El lehendakar­i Iñigo Urkullu ahir entrant al Parlament basc per participar al ple
DAVID AGUILAR / EFE El lehendakar­i Iñigo Urkullu ahir entrant al Parlament basc per participar al ple

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain