La Vanguardia (Català)

Trump s’acosta al seu primer triomf legislatiu amb la reforma fiscal

La Cambra aprova un projecte que rebaixa impostos a rics i corporacio­ns

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

A Donald Trump li encanta repetir, amb to superlatiu i lèxic poc treballat, que és el president que ha aconseguit aprovar més normes o regulacion­s, més que qualsevol altre antecessor, en tan poc temps en el càrrec.

Ho reitera sense cap tipus de respecte a la història o a una simple consulta a internet. No ha d’estranyar que fa uns dies el verificado­r de dades del The Washington

Post va indicar que en deu mesos han detectat més de 1.600 mentides o manipulaci­ons.

Carregant amb la frustració de no haver pogut destrossar l’Obamacare, que continua vigent encara que va prometre anul·lar-lo i canviar-lo de soca-rel, Trump va anar ahir al Capitoli i es va reunir amb els membres republican­s de la Cambra de Representa­nts. Els va apressar a aprovar un projecte de regulació fiscal. “Us estimo, ara aneu a votar”, els va dir.

I així ho van fer poca estona després que el president tornés a la Casa Blanca.

Aquesta iniciativa, que suposarà una retallada d’impostos d’1,5 bilions de dòlars i de la qual es beneficiar­an sobretot les grans corporacio­ns i els ciutadans de més fortuna, acosta Trump a la seva primera victòria legislativ­a, encara que el camí no és net d’obstacles. Els conservado­rs del Senat tenen la seva pròpia versió i tant l’una com l’altra presenten disfuncion­s rellevants.

El resultat a la Cambra va evidenciar també les dissonànci­es entre els conservado­rs mateixos. El resultat va ser de 227 a 205 vots. Tretze republican­s contra la proposta, mentre que cap demòcrata no va donar suport a una iniciativa que, sota el seu criteri, desmenteix el postulat electoral que només Trump pot restaurar la crisi econòmica de la classe mitjana.

Els republican­s que van votar no procedeixe­n tots de Nova York, Nova Jersey, Califòrnia i Carolina del Nord. En especial, els novaiorque­sos consideren que aquesta retallada d’impostos l’acabaran pagant ells.

Aquesta vegada hi va haver un canvi de gestualita­t. Trump va anar al Capitoli però en públic es va limitar a saludar. A dins, va demanar als legislador­s que no parlessin sobre la conversa. Tampoc no va convocar un festeig al Roserar de la Casa Blanca, com va fer al maig quan aquesta mateixa Cambra va aprovar una proposta per eliminar l’Obamacare i després no va passar el tràmit al Senat. Aquesta vegada va actuar amb més prudència, sabedor que el Senat té altres idees.

“Passar aquest projecte de llei és el millor que podem fer per impulsar el creixement econòmic, restaurar les oportunita­ts i ajudar els ingressos de les famílies de classe mitjana que tant estan patint”, va remarcar Paul Ryan, el president de la Cambra de Representa­nts.

La cap de la minoria demòcrata, Nancy Pelosi, va replicar: “Els republican­s han portat un projecte que fa pillatge en la classe mitjana per omplir les butxaques dels rics i oferir a les corporacio­ns escapatòri­es fiscals i treure llocs de treball fora dels EUA”.

Ni ajuda els necessitat­s ni “Amèrica primer”. Una anàlisi del mateix Congrés aposta que les famílies de rendes baixes acabaran pagant més a la llarga.

La retallada d’ingressos en 1,5 bilions no suposa, segons Ryan i els seus, cap efecte negatiu en l’increment del deute. Repliquen amb un estudi on s’indica que es crearan 890.000 llocs de treball i, a més, es produirà un increment salarial.

Tot i això, quan s’analitzen els números es conclou, segons els experts, que això només cobreix una part de l’absència d’ingressos i pronostiqu­en que el deute pujarà al voltant del bilió de dòlars. Tret que els republican­s del Senat li capgirin el mitjó i Trump es quedi sense un altre èxit.

El president es va mostrar caut, sabedor que el Senat té una altra proposta i que pot endarrerir la festa

 ?? ALEX WONG / AFP ?? Trump va pujar ahir al Capitoli per pressionar els congressis­tes republican­s de la necessitat de rebaixar els impostos als més rics
ALEX WONG / AFP Trump va pujar ahir al Capitoli per pressionar els congressis­tes republican­s de la necessitat de rebaixar els impostos als més rics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain