La Vanguardia (Català)

Ohio ajorna una execució perquè no troben la vena per al condemnat

- Redacció i agències WASHINGTON

Gairebé mitja hora, més de 25 minuts. Aquest és el temps durant el qual els funcionari­s del Centre Correccion­al del Sud d’Ohio, a Lucasville, van intentar dimecres a la matinada trobar una vena als braços o la cama dreta d’Alva Campbell, un blanc de 69 anys, condemnat a mort per l’assassinat d’un adolescent. Al final no van aconseguir aplicar-li la injecció letal, l’estat va suspendre la seva execució i la va posposar fins d’aquí a un any i mig.

“És un dia que no oblidaré mai”, va dir Campbell, segons el seu advocat, David Stebbins. Quan es va assabentar que el procés havia estat posposat, va donar la mà als dos botxins i va esclafir a plorar. El lletrat va explicar que encara que semblava que havien inserit amb èxit l’agulla en la canyella, el director de la presó va ordenar que la retiressin. Estaven fent servir un aparell de detecció amb rajos ultraviola­ts. Mentrestan­t, intentaven reconforta­r el pres amb copets a espatlles i braços.

Campbell ja era un vell conegut de la justícia quan va matar Charles Dials, de 18 anys, el 1997. Havia passat 20 anys a la presó per un altre assassinat i es trobava en llibertat condiciona­l quan va ser detingut per un robatori a mà armada. Llavors va fingir tenir una paràlisi corporal per ser traslladat als jutjats en cadira de rodes, li va robar la pistola a la xèrifa que el custodiava i va obligar Dials –que es trobava en el pàrquing per pagar una multa– a conduir durant dues hores abans de disparar-li dos trets al cap.

Abans de l’execució, els seus advocats havien avisat que la controvert­ida injecció letal podria generar problemes a causa de la seva salut. Va ser fumador i pateix d’una malaltia pulmonar obstructiv­a crònica, a més de necessitar un caminador i una bossa de colostomia.

“Això no és justícia, això no és humà”, va denunciar Mike Brickner, responsabl­e a Ohio de la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU). El condemnat va ser portat a la sala d’execució en cadira de rodes i després pujat a la llitera per tres homes. L’advocat assegura que s’havia mantingut hidratat durant els últims dies –alguns condemnats deixen de beure per dificultar la localitzac­ió de les venes– i un equip mèdic havia determinat que eren accessible­s una hora abans. El germà, la germana i l’oncle de Dials van observar l’escena.

És la tercera vegada en la història moderna dels EUA que es paralitza i es posposa un intent d’execució una vegada havia començat el procés. El governador d’Ohio, John Kasich, va fixar la nova data el 5 de juny del 2019. D’aquí a llavors, el fracàs de dimecres podria comportar problemes legals per a l’estat per violar els drets constituci­onals del reu al corredor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain