La Vanguardia (Català)

Mediació de Putin en un intercanvi de presos a Ucraïna

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha mantingut per primer cop i de forma oficial contacte directe amb els líders de les entitats separatist­es prorusses de l’est d’Ucraïna, les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL). El motiu ha estat impulsar un intercanvi de presoners entre els rebels i el Govern d’Ucraïna, un dels punts dels acords de Minsk, assolits el 2015 per posar fi a un conflicte que dura ja més de tres anys.

Segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, el president rus va parlar dijous per telèfon amb Aleksandr Zakhàrtxen­ko, cap de la zona rebel de Donetsk, i amb Ígor Plótnitski, el de Luhansk.

Aquest contacte és conseqüènc­ia d’una petició que va fer a Putin aquell mateix dia Víktor Medvedtxuk, un polític i empresari ucraïnès que lidera l’organitzac­ió prorussa Opció Ucraïnesa. Durant la conversa de mediació que van tenir, “Putin els va dir que havia donat el seu suport a la proposta de Medvedtxuk de realitzar un gran intercanvi de les persones retingudes per les dues parts”, va explicar Peskov.

Tant Zakhàrtxen­ko com Plótnitski van acceptar la idea, “encara que van assenyalar que aquest assumpte encara ha de preparar-se més amb els representa­nts d’Ucraïna”.

Segons les dades de que disposa Medvedtxuk, Kíev està disposada a alliberar 306 presoners, mentre que els separatist­es en lliurarien 76. Fa 14 mesos que els bàndols enemics no intercanvi­en presoners.

La guerra a l’est d’Ucraïna ha costat, fins ara, més de 10.000 víctimes mortals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain