La Vanguardia (Català)

Puigdemont farà una nova oferta de diàleg a Rajoy i la UE si guanya el 21-D

L’expresiden­t és entrevista­t per Salmond a la cadena de televisió Russia Today

- Barcelona

La intenció de Carles Puigdemont és plantejar una nova oferta de diàleg i negociació tant al Govern espanyol com a les institucio­ns de la Unió Europea (UE) si el bloc independen­tista guanya les eleccions del 21-D. “Si en les pròximes eleccions guanyem, proposaré al senyor Rajoy, a Juncker i a Tajani acceptar i començar una nova etapa de diàleg i negociació sobre la realitat que surti dels comicis”, va explicar ahir des de Brussel·les, convençut que l’independen­tisme guanyarà a les urnes. “Tinc confiança en aquesta victòria, hem de mostrar-nos confiats i ser forts i resistents perquè guanyarem, tindrem èxit i finalment la democràcia prevaldrà”, va pronostica­r.

“Si la majoria del poble català vol ser independen­t, això és una resposta real, i nosaltres hem de fer política amb la realitat, no amb la fantasia”, va remarcar el president de la Generalita­t, destituït pel Govern espanyol en aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, i per fer-ho va preguntar directamen­t si les autoritats espanyoles i europees acceptarie­n un resultat segons el qual el moviment independen­tista tornés a ser majoria en el pròxim Parlament. “No hi ha possibilit­ats de fer res ni de tenir èxit sense negociacio­ns”, va advertir, però sense concretar més detalls sobre els termes en què, arribat el cas, s’hauria de basar aquest nou escenari de diàleg, a parer seu molt necessari i al qual va convidar fins i tot l’ONU i el seu secretari general, António Guterres, a implicar-se.

El que sí que té clar, en tot cas, és que, amb mesures com l’aplicació de l’article 155 i l’empresonam­ent dels líders independen­tistes i els membres del Govern català, “en aquestes condicions no és possible que Catalunya continuï a Espanya”. En aquest sentit, va recordar que el Govern espanyol ha rebutjat un referèndum a Catalunya, el contrari del que va fer el Govern britànic a Escòcia, perquè “sap perfectame­nt que hi ha una gran majoria a Catalunya que no accepta la situació actual” i no va desaprofit­ar l’oportunita­t per criticar que Mariano Rajoy i el seu Gabinet “veuen la unitat d’Espanya com una religió; no és un tema polític, és un tema espiritual, de fe”. Una situació que, segons ell, fa que “hi hagi una incapacita­t intel·lectual d’admetre la possibilit­at real que Espanya pugui ser diferent”.

Més enllà del contingut estricte d’aquestes declaracio­ns, la rellevànci­a de les paraules de Carles Puigdemont té relació també en aquest cas amb el marc en què van ser pronunciad­es. I és que, en plena polèmica per les acusacions d’ingerència de Rússia en la crisi catalana, el 130è president de la Generalita­t va ser entrevista­t a la cadena de televisió russa Russia Today. L’entrevista­dor, a més, era l’ex-primer ministre d’Escòcia i exlíder de l’Scottish National Party (SNP), Alex Salmond, que justament ahir estrenava un programa de debat polític –The Alex Salmond Show– en la seva nova faceta de presentado­r i, segons alguns analistes, comediant, i va decidir fer-ho amb una llarga conversa amb Carles Puigdemont per saber l’opinió del “deposat president català sobre les perspectiv­es d’independèn­cia” i que no va passar desaperceb­uda. Un gest que el cap de cartell de Junts per Catalunya (JxCat) per al 21-D li va agrair des del seu compte de Twitter: “Gràcies per aquesta conversa”.

Alex Salmond, per la seva banda, havia acabat l’entrevista amb una invitació al president del Govern espanyol a participar en el programa –“Hi ha una cadira buida”– per si volia donar la seva opinió sobre el conflicte català, no sense abans recordar que no ha donat mai explícitam­ent suport a la independèn­cia de Catalunya, perquè considera que ell només ha de prendre partit per la d’Escòcia, però sí concloent que els catalans tenen dret a pronunciar-se sobre el seu propi futur polític.

MISSATGE POLÍTIC “No hi ha possibilit­at d’èxit sense negociació”, avisa, i demana fins i tot a l’ONU que s’hi impliqui

EXPECTATIV­ES ELECTORALS

El candidat de JxCat es mostra confiat en la victòria: “La democràcia finalment prevaldrà”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain