La Vanguardia (Català)

Rovira considera les eleccions el referèndum que l’Estat va rebutjar

La número dos d’ERC es mostra disposada a presidir la Generalita­t

- Barcelona

“Aquest és el referèndum que l’Estat no es va atrevir a pactar”. Així qualificav­a ahir les eleccions del 21-D la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una entrevista a Catalunya Ràdio, alhora que no tancava la porta a ser la pròxima presidenta de la Generalita­t.

Dimecres, el líder republicà Oriol Junqueras, assenyalav­a la seva companya de partit com a futura presidenta de la Generalita­t. Ahir a la tarda, Rovira, acompanyad­a de la diputada d’ERC a Madrid, Ester Capella, va anar a la presó d’Estremera per visitar l’exvicepres­ident i la resta d’exconselle­rs, així com les exconselle­res a Alcalá Meco. Segons la secretària general, estan “ferms, tranquils, serens i amb molta determinac­ió” i li van transmetre la crida que guanyin les eleccions per “derrotar el 155”. Abans d’anar-los a veure, quan se li va preguntar sobre la seva disposició per presidir un futur govern català, va respondre: “Presidenta? En la situació en què estem tots farem el que faci falta”. Es va declarar “disposada i disponible”, tot i que després va recordar a Twitter: “Que ningú en tingui cap dubte: el candidat d’ERC el 21-D és l’Oriol Junqueras”.

Així mateix Rovira va aprofitar l’entrevista per agrair les paraules que Junqueras va traslladar a la militància sobre la seva confiança en ella: “Aquestes paraules estan fetes des de la generosita­t que el caracterit­za, ell està passant una situació difícil i el que no vol és ser un obstacle”. Rovira va continuar criticant les eleccions “absolutame­nt il·legítimes” perquè van ser convocades pel Govern central, però es va mostrar disposada a aprofitar-les “per restituir les nostres institucio­ns democràtiq­ues, el Govern i el Parlament”. A més va remarcar que han de ser un instrument “per validar el mandat obtingut en el referèndum de l’1 d’octubre” i va cridar a “derrotar el bloc 155” i a “fer república”.

Els que no comparteix­en la idea d’investir ni Rovira ni Junqueras com a presidents són els socis dels republican­s, els membres de Demòcrates, que van comunicar ahir el seu desig que Carles Puigdemont sigui investit president de la Generalita­t, encara que la seva llista, Junts per Catalunya, no sigui la més votada. Precisamen­t ahir es va fer pública la llista definitiva d’ERC, en la qual el demòcrata Antoni Castellà ocupa el número 15 per Barcelona i la seva companya de partit Assumpció Laïlla el número 20 per la mateixa circumscri­pció.

La llista d’ERC, de format cremallera, va ser descrita pel seu portaveu, Sergi Sabrià, com a “oberta, generosa i que busca assemblar-se tant com sigui possible al país”. A la llista es confirma la presència de tots els consellers d’ERC que són a la presó, a més de Raül Romeva i Antoni Comín. Els republican­s també hi han incorporat diversos candidats independen­ts, com és el cas de l’escriptora Jenn Díaz, l’atleta Núria Picas, l’experta en immigració Najat Driouech o bé l’activista de la plataforma catalana a favor dels refugiats Casa Nostra Casa Vostra, Ruben Wagensberg.

Demòcrates vol que Puigdemont sigui el president encara que Junts per Catalunya no superi Esquerra

 ?? ROGER PI DE CABANYES / ACN ?? Marta Rovira i Ester Capella a la presó d’Estremera
ROGER PI DE CABANYES / ACN Marta Rovira i Ester Capella a la presó d’Estremera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain