La Vanguardia (Català)

El PSOE insta Rajoy a complir el seu acord de revisar la Constituci­ó

Els socialiste­s carreguen contra els incomplime­nts del “pacte de les dretes”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Quan Pedro Sánchez va observar dimecres com el PP rebaixava la seva disposició a abordar una reforma de la Constituci­ó, després del naixement de la comissió territoria­l al Congrés, ho va atribuir a la campanya electoral catalana ja disparada. I va assegurar que confia que Mariano Rajoy compleixi el compromís segellat a la Moncloa, com a contrapart­ida al suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Així ho va reiterar ahir la dirigent del PSOE que va negociar a la Moncloa el desplegame­nt del 155, l’exministra Carmen Calvo, que va assegurar a RNE que no se sentia traïda per la presumpta negativa del PP a abordar la reforma esmentada. “Creiem en la paraula de Rajoy, que va dir literalmen­t al Congrés que tenia clar que calia emprendre la reforma del text constituci­onal”, va subratllar Calvo.

Sánchez va agafar després la motxilla i se’n va anar a Valladolid, on l’alcalde, Óscar Puente, va exercir d’amfitrió d’una reunió de l’executiva del PSOE. I en aquesta cita, van posar sobre la taula l’“auditoria” que han dut a terme sobre el grau de compliment de l’acord entre el PP i Ciutadans que, fa ara un any –el 29 d’octubre del 2016–, va permetre la investidur­a de Rajoy com a president del Govern central. Les conclusion­s de l’examen, segons va revelar ahir a la nit la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, “són demolidore­s”. Així, de les 150 mesures que contenia el “pacte de les dretes” –segons el va definir–, se n’ha incomplert el 85,8%, tot just un 8,8% s’estan tramitant, i només el 5,4% s’ha complert.

I una de les mesures d’aquell “pacte de les dretes” que el PSOE denuncia que ja és paper mullat apostava justament per abordar una reforma de la Constituci­ó. Literalmen­t, deia així: “El PP i Cs es compromete­n a estudiar l’actualitza­ció del text constituci­onal per a la millora de la norma fonamental que ha proporcion­at que la societat espanyola hagi gaudit del període més prolongat de prosperita­t de la seva història. Amb aquesta finalitat, s’utilitzarà com a referencia l’informe del Consell d’Estat sobre les modificaci­ons constituci­onals del febrer del 2006”. Lastra va denunciar que, en matèria territoria­l, PP i Cs “estaven més interessat­s a tensar el clima que a solucionar-lo”. I va lamentar que el Govern del PP “és incapaç de complir els seus propis compromiso­s, i els acords que firma amb d’altres”.

No obstant això, la vicesecret­ària general del PSOE va insistir a confiar que Rajoy sí que compleixi ara el compromís que Sánchez assegura haver-li arrencat, per revisar la Constituci­ó. “La intervenci­ó de Bermúdez de Castro va ser desafortun­ada”, va dir Lastra sobre les paraules del portaveu del PP després de la comissió territoria­l. “Però s’entén en el context de les turbulènci­es de campanya”, va justificar. “Tot i que Rajoy no només va adoptar aquest compromís amb Pedro Sánchez, que també –va advertir–, sinó amb tot Espanya, ja que ho va admetre en seu parlamentà­ria”.

Així ho va fer Rajoy el 6 de desembre de l’any passat, va rememorar, i després en diverses ocasions des de la tribuna del Congrés. “No és que cregui gaire en el PP, després dels incomplime­nts que acabo d’enumerar –va ironitzar Lastra–. Però el president del Govern central es va comprometr­e en seu parlamentà­ria, i entenc que complirà aquest compromís”.

El PSOE, en tot cas, també és en campanya electoral, i per això ahir va disparar contra el PP i contra Cs. Lastra va acusar el PP de “cinisme”, d’acumular “mentides i falsedats” i li va tornar a retreure els presumptes casos de corrupció que l’esquitxen, dels quals va fer còmplice ara Cs. “El color de Cs és el taronja, però al que es dedica és a blanquejar la corrupció del PP”, va criticar. I va assegurar que no s’ha acabat la treva amb el PP i Cs pel 155. “No vam donar suport al Govern central sinó a l’Estat. No hi ha hagut mai una treva amb el PP ni amb l’altre partit que sustenta el Govern central”, va asseverar.

I, davant les crítiques de Pablo Iglesias a Sánchez per no al·ludir ja en els seus discursos la plurinacio­nalitat de l’Estat, Lastra va assegurar que la resolució del congrés del PSOE –que va assumir la plurinacio­nalitat–, continua totalment vigent. “No ens movem gens ni mica”, va subratllar. I va demandar al líder de Podem que no parli tant d’assumptes que “ara no estiguin a l’agenda política”, i s’assegui a la comissió territoria­l del Congrés.

“No hi ha hagut mai una treva amb el PP ni amb l’altre partit que sustenta el Govern central”, diu Lastra

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? Pedro Sánchez amb l’alcalde Óscar Puente passejant ahir pels carrers de Valladolid
NACHO GALLEGO / EFE Pedro Sánchez amb l’alcalde Óscar Puente passejant ahir pels carrers de Valladolid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain