La Vanguardia (Català)

El PP creu que és possible guanyar l’independen­tisme

L’aspiració és aconseguir els mateixos vots que en generals

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

“La possibilit­at que els partits no independen­tistes guanyin en vots els independen­tistes és real”. És el mantra que manté el PP, per subratllar la importànci­a de les eleccions del 21-D, i amb el qual volen mobilitzar els votants del PP, però també de Ciutadans i del PSC. L’argument és que “cal aconseguir l’objectiu que els catalans que voten aquests partits en les eleccions generals vagin a votar en les autonòmiqu­es. Si ho fan, la victòria, encara que només sigui en vots, no en escons, és possible”, diuen.

Encara que en públic asseguren que és possible un govern format pels partits constituci­onalistes, en privat reconeixen que necessitar­ien un miracle, però si aquests tres partits superen en vots els independen­tistes, haurien acomplert l’objectiu perquè, encara que es pogués formar un govern d’esquerres amb En Comú, l’amenaça del procés sobiranist­a s’hauria conjurat, asseguren.

Els comptes que fan al PP es basen en les últimes eleccions generals, les del juny del 2016, en què els populars, el PSC i Ciutadans van sumar 1.400.000 vots, 300.000 més que ERC i PDECat. Si bé és veritat que a les generals no es presenta la CUP, que en les últimes eleccions catalanes va aconseguir aquells 300.000 vots que els separen. Per això creuen que podrien superar-los, sense comptar amb els vots dels comuns, que en última instància servirien per ampliar la diferència entre independen­tistes i no independen­tistes sobre la que es va produir en les eleccions catalanes del 2015, que amb prou feines va ser d’uns 15.000 vots.

Segons els comptes del PP, si els populars i el PSC aconseguei­xen les xifres que van obtenir en les generals del 2016, ja suposaria un avanç que permetria que aquell somni fos possible. I és que socialiste­s i populars són qui més vots perden en unes eleccions autonòmiqu­es respecte a les generals. En les últimes, el PP, que en les autonòmiqu­es del 2015 va obtenir 348.000 vots, en les generals del juny del 2016 en va aconseguir 462.000. I el PSC va passar d’obtenir 522.000 vots en les catalanes del 2015 a 558.000 en les generals del 2016.

Per aconseguir aquest objectiu, el PP s’adreçarà a aquells votants seus de les generals que, segons el seu parer, es queden en l’abstenció en les autonòmiqu­es, però que aquesta vegada poden estar mobilitzat­s per acudir a les urnes. “Hem vist com centenars de milers de catalans han sortit al carrer. Hi ha hagut una reacció de la majoria silenciada i silenciosa” i els partits constituci­onalistes volen que tots ells vagin a votar.

Per aconseguir-ho, el discurs del PP serà el de l’estabilita­t, política i econòmica, però també el de garantir les institucio­ns d’autogovern de Catalunya. D’aquí els missatges que des de l’Executiu es llancen en aquest inici de campanya. La vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría subratlla que el Govern central vol “restaurar la normalitat constituci­onal amb la màxima celeritat i efectivita­t possible”, que passa per “tornar tan ràpid com sigui possible l’autogovern als representa­nts que elegeixin els catalans en l’exercici d’aquella autonomia”.

A més, Sáenz de Santamaría fa èmfasi en els missatges econòmics que poden influir en la decisió dels ciutadans. Així com la marxa de les empreses de Catalunya va suposar un punt d’inflexió en contra del sobiranism­e, ara el Govern espanyol llança el missatge que “no escatimarà esforços per revertir el mal” generat per l’independen­tisme, fent de Catalunya “un lloc atractiu per a la inversió, competitiu a nivell empresaria­l i emblema a tot Espanya de dinamisme i modernitat.

Una translació dels resultats del 2016 situaria al davant dels independen­tistes els constituci­onalistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain