La Vanguardia (Català)

Rivera pressiona Sánchez perquè eviti un pacte del PSC amb ERC

Ciutadans es compromet a donar suport a Iceta si el 21-D queda davant

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Ciutadans no es fia del PSC, recorda tot sovint que els socialiste­s catalans es van aliar amb Esquerra Republican­a per perpetrar els governs tripartits de Pasqual Maragall i José Montilla, i ha començat a pressionar el PSOE perquè eviti un possible pacte de govern després del 21-D del seu partit germà amb Oriol Junqueras i Ada Colau.

Ahir el líder del partit, Albert Rivera, va llançar una petició encarida al secretari general socialista, Pedro Sánchez, perquè hi prengui cartes i eviti que Miquel Iceta “es torni a equivocar i torni a fer un altre tripartit; que ja n’ha fet dos, amb ERC”.

Aquest missatge ve a reforçar la línia estratègic­a de la candidata, Inés Arrimadas, que després de l’entrada de Ramon Espadaler, exlíder d’Unió i exconselle­r d’Artur Mas, com a número tres de la llista del PSC, ha remarcat la seva convicció que Iceta explorarà un pacte d’esquerres amb ERC i els comuns si l’aritmètica postelecto­ral l’hi permet.

“Jugar a tot no és bona idea, a la llista de Ciutadans en canvi no hi ha ningú que doni suport a la independèn­cia”, va destacar Rivera, que espera que Sánchez doni suport a un govern “constituci­onalista i transversa­l”. En aquest sentit, va assegurar que si el PSC queda a les urnes davant d’ells no tindran cap problema per fer fora els independen­tistes de la Generalita­t. Per tant, espera reciprocit­at i sentit d’Estat.

Els estrategs lliberals consideren que el 21-D configurar­à un escenari molt igualat i que la possibilit­at de construir una alternativ­a als independen­tistes pot dependre de quatre o cinc diputats.

I del que decideixi fer, així mateix, el candidat dels comuns, Xavier Domènech, de manera que Cs també ha reclamat a Ada Colau que faciliti un govern que prioritzi les polítiques socials i econòmique­s a les identitàri­es.

Rivera va traslladar la mateixa petició al líder de Podem, Pablo Iglesias. “Entre els seus votants no hi ha una majoria independen­tista, però els seus líders semblen estimar-se més un tripartit amb Junqueras”, va lamentar el dirigent de Cs, que va aprofitar per obrir el partit a tots els votants d’esquerres que no volen trencar amb Espanya.

Arrimadas, de la seva banda, va continuar amb els actes de precampany­a i va visitar la fira Smart Cities, on va fer una crida perquè les eleccions serveixin per obrir una nova etapa a Catalunya que enterri els anys de procés independen­tista. La líder de l’oposició, que va estar acompanyad­a per la presidenta del grup de Cs a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, va alertar que el canvi del discurs dels partits independen­tistes, que admeten que no estaven preparats per a una DUI, és un moviment pensat per desactivar els votants constituci­onalistes, que, segons els sondejos que fan anar els partits, estan molt mobilitzat­s.

Davant d’aquests missatges, Arrimadas va dir: “Són els mateixos i continuen fent el mateix”. I va recalcar que el 21-D és una “oportunita­t” perquè “els mateixos” no continuïn “decidint el futur de set milions de catalans”.

 ?? CS ?? Inés Arrimadas, candidata de Cs, amb Carina Mejías, portaveu municipal, ahir a la fira Smart Cities
CS Inés Arrimadas, candidata de Cs, amb Carina Mejías, portaveu municipal, ahir a la fira Smart Cities

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain