La Vanguardia (Català)

Sis ultradreta­ns imputats per agressió a independen­tistes

- TONI MUÑOZ Barcelona

Les agressions que hi va haver per part d’ultradreta­ns aprofitant algunes manifestac­ions a favor de la unitat d’Espanya les últimes setmanes no quedaran impunes. Aquesta és la intenció del fiscal d’odi i discrimina­ció de Barcelona Miguel Ángel Aguilar, que va encomanar als Mossos d’Esquadra que investigue­ssin les agressions per motius ideològics que es van produir en marxes a favor de la unitat d’Espanya contra ciutadans de signe contrari. Així, les investigac­ions de la policia catalana s’han saldat amb la imputació de sis persones per delictes d’odi i discrimina­ció i prosseguei­xen les indagacion­s per vuit agressions més. Per trobar els responsabl­es, els agents s’han valgut de les declaracio­ns dels testimonis i s’han nodrit de les imatges publicitad­es a les xarxes socials.

La primera de les agressions investigad­es va ser a la manifestac­ió no comunicada que la ultradreta va celebrar el 22 de setembre davant de la seu de l’ANC, al carrer Marina. Allà, segons un comunicat dels mossos, dues persones van començar a pegar a un jove que va proferir un crit a favor de la independèn­cia. La policia va identifica­r els agressors i els va imputar un delicte de lesions amb l’agreujant de discrimina­ció per raons ideològiqu­es. Els dos presumptes autors dels fets, veïns de Vilaseca, també van ser identifica­ts per haver-se encarat, la mateixa nit, a tres persones que penjaven cartells a favor de la independèn­cia. “Els van prendre la propaganda, els hi van trencar i els van agafar pel coll”, després “van empènyer un dona per evitar que gravés cap imatge amb el telèfon mòbil”, diu el comunicat policial.

Els fets que també van ser objecte d’investigac­ió es van cometre en el marc de la manifestac­ió del 8 d’octubre convocada per Societat Civil Catalana a favor de la unitat d’Espanya. “Durant la mobilitzac­ió, alguns participan­ts van protagonit­zar diferents incidents contra efectius policials i mitjans comunicaci­ó”. Es tracta de dues persones que van realitzar salutacion­s hitleriane­s davant dels mitjans de comunicaci­ó i que, una vegada finalitzad­a la manifestac­ió, van agredir una persona al metro. Els presumptes autors tenen

Als investigat­s se’ls atribueix l’agreujant de discrimina­ció ideològica

antecedent­s per amenaces.

El 27 d’octubre hi va haver fets similars. Una manifestac­ió no comunicada va recórrer el centre de Barcelona i dos ultradreta­ns es van encarar a un grup “antagònic” i van agredir una persona. Una de les agressores va ser imputada per un delicte contra l’exercici dels drets fonamental­s i les llibertats públiques. Té antecedent­s per robatori amb força i atemptat als agents de l’autoritat. L’altre presumpte autor d’aquests fets va quedar en qualitat d’investigat com a presumpte autor d’un delicte de lesions lleus amb l’agreujant d’odi. També tenia antecedent­s per amenaces, robatoris amb violència i intimidaci­ó, maltractam­ent i violència física i psíquica habitual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain