La Vanguardia (Català)

El Tribunal de Comptes inicia el procedimen­t d’embargamen­t pel 9-N

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal de Comptes ha iniciat el procedimen­t d’embargamen­t per garantir el finançamen­t dels 5,2 milions d’euros que reclama com a despeses indegudes relacionad­es amb la consulta del 9-N. La representa­ció legal d’Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs va aportar ahir 400.000 euros més, amb la qual cosa la quantitat fins ara satisfeta és de 2,8 milions d’euros. I per pagar la resta va demanar un ajornament d’una setmana. En principi aquest nou període no es va contemplar, però les gestions pendents per part del Tribunal de Comptes faran que, en realitat, sí que s’esperi entre cinc i set dies abans de començar a executar l’embargamen­t de béns.

La raó és que les persones subjectes a aquest procedimen­t han presentat les escripture­s de diverses propietats immobiliàr­ies com a fórmula per consolidar la resta de la quantitat que se’ls reclama. Davant d’això, el que procedeix per part del Tribunal de Comptes és demanar a la direcció de Registres i Notariat informació actualitza­da sobre aquests immobles, per assegurars­e que no existeixen situacions d’usdefruit, hipoteca, etcètera.

Aquest tipus de comprovaci­ons pot trigar el termini d’una setmana, que és la pròrroga demanada pel representa­nt dels afectats per l’expedient, el lletrat Rafael Entrena. En aquests moments, la defensa dels investigat­s pel Tribunal de Comptes gestiona la possibilit­at d’un aval bancari. Si per aquesta via o qualsevol altra de les legalment previstes es cobreix durant la setmana vinent la totalitat de la fiança exigida, no hi haurà, molt probableme­nt, embargamen­t efectiu de béns, per la simple raó que no hi haurà hagut marge de temps per fer-lo.

En canvi, si en aquet termini es cobreix la caució, òbviament l’embargamen­t per arribar als 5,2 milions d’euros haurà deixat de ser necessari. El pagament amb els immobles seria l’últim recurs, si no es trobés cap altra via per satisfer aquesta quantitat. Mas ha explicat que amb caràcter preventiu els béns ja han estat taxats, per si calgués utilitzar-los amb aquesta finalitat. La caixa de solidarita­t de l’ANC i Òmnium ha fet aportacion­s per satisfer aquesta fiança, però també té ara altres fronts oberts a causa dels processos als exmembres del Govern i de la Mesa del Parlament.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? L’expresiden­t Mas dimecres al consell nacional del PDECat
BERNAT VILARÓ / ACN L’expresiden­t Mas dimecres al consell nacional del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain