La Vanguardia (Català)

Secessioni­sme: Erasme i Linz

- Prudencio García P. GARCÍA, professor de l’Institut Universita­ri Gutiérrez Mellado de la UNED i ‘fellow’ de l’IUS de Chicago

El juliol del 2001 el professor Juan Linz, encara actiu a Yale, va viure una de les seves últimes estades a Espanya participan­t en un curs d’estiu de la Universita­t Rei Joan Carles, que va tenir lloc a Ronda, sobre el tema de la transició. L’acompanyàv­em com a ponents Charles Powell, Gabriel Cisneros, Eduardo Haro Tecglen, Pedro Altares i alguns més. En un moment determinat, referint-se als fenòmens secessioni­stes, va afirmar Linz: “A Espanya tindrem seriosos problemes sempre que hi hagi espanyols desitjosos de deixar de ser-ho”.

Més d’una vegada, en anys posteriors, vam incórrer mentalment en una errònia valoració d’aquella frase. Ens va semblar un pronunciam­ent efectista, mitjanamen­t cert, però més aviat exagerat, subjectiu i massa genèric. Malgrat això, al llarg d’aquests últims anys, sobretot en aquestes últimes setmanes, els esdevenime­nts ens han portat mil vegades a la memòria aquella rotunda frase del Juan, que s’ha anat revelant progressiv­ament com una constataci­ó encertadís­sima, pròpia d’un rigorós científic social.

Si Linz continués viu, en presenciar els penosos esdevenime­nts de les últi setmanes, hauria rebut una plena indesitjab­le confirmaci­ó de la seva teoria. Però malgrat la confirmaci­ó, ell mateix es preguntari­a amb no poca sorpresa i consternac­ió: com és possible un esclat d’odi i irracional­itat tan devastador, amb centenars de ferits? No es va poder fer res per evitar-ho? Què es podria fer a partir d’avui per superar-ho?

Difícil resposta, fins i tot per a la saviesa i la visió penetrant d’un mestre com el Juan. Estem en l’àmbit del visceral, dels sentiments ferits, de les ofenses de paraula i obra, dels crits insultants, dels greuges contra els símbols, de les porres i les pilotes de goma, d’aquells danys físics i morals que s’instal·len a les entranyes i perduren en el record durant cades, de vegades fins a la mort. No s’ha de ser endeví per intuir que el Juan hagués inclòs, com a mínim, una proposta t humil com aquesta: parlar. Reunir-se i lar fins a l’extenuació. I després d’haver parlat, després d’haver dialogat fins a l’esgotament, després d’haver suportat insuportab­les sessions de conversa insuportab­le amb persones insuportab­les, després, en una paraula, d’haver aguantat l’inaguantab­le, prendre un cafè i començar un altre cop de zero. Creiem que la recepta de Juan Linz no hauria estat lluny d’aquest modest tractament. Això sí, molt probableme­nt hauria recorregut al ciclopi concepte d’Erasme: “La pau consisteix, en gran part, en el fet de desitjar-la amb tota l’ànima”.

Parafrasej­ant aquest pensador en sentit oposat, ens temem que l’enfrontame­nt consisteix, en gran part, en l’afany de continuar mantenint viu l’odi fins a la mort. Molts, amb la seva càrrega verinosa d’ofenses acumulades, siguin llunyanes o recents, no aconseguei­xen alliberar-se del seu verí, carregant-lo per a la resta de la seva vida. D’aquí el potent factor de neteja igualitàri­a que exerceix la biologia quan s’encarregar d’anar-nos enviant al cementiri, una generació darrere l’altra, amb tot el nostre bagatge d’odis irresolts.

Precisamen­t allà, en aquell curs del 2001, ens va tocar molt d’a prop aquest factor de col·lapse generacion­al i desaparici­ó física, que afecta per igual els que encara odien i els que es van esforçar per crear una convivènci­a sense odi. Ningú no va poder pensar, aquell estiu a Ronda, que aquells serien els últims dies que veuríem amb vida el Gabriel, el Pedro, l’Eduardo Haro i el mateix Linz, tots ells desaparegu­ts, un darrere l’altre, en els anys següents, i tots ells pertanyent­s a la que podríem anomenar la nostra generació de la transició. Una generació de la qual la biologia ja n’ha eliminat amb tota naturalita­t la meitat dels membres. La mateixa biologia que, en els propers anys immediats, amb la mateixa naturalita­t, ens farà desaparèix­er l’altra eitat. Però sobretot tornant al nostre temps –al penós ara aquí–, permeteu-nos acabar amb el mateix reconeixem­ent a Juan Linz que vam xpressar en una ocasió anterior, c nèixer la notícia de la seva mort. Ara, s ta l’i pacte del deliri secessioni­sta, ens resulta inevitable tornar a recordar aquell greu diagnòstic, la frase lapidària de l’inoblidabl­e mestre, que lluny de resultar exagerada i efectista, es continua ratificant com absolutame­nt certa, insospitad­ament exacta, sinistrame­nt ajustada a la realitat.

Les generacion­s, una darrere l’altra, amb verí o sense, continuara­n sucumbint als implacable­s designis biològics i desapareix­ent amb tota la seva càrrega, gran o petita, de verí residual. Darrere vindran altres generacion­s que, al seu torn, s’encarregar­an d’engendrar les seves noves il·lusions i també els seus propis enfrontame­nts, amb els seus nous –o vells– verins i rancúnies. Potser llavors també hi haurà algú que intentarà contribuir modestamen­t a la pau, invocant Erasme i Linz.

L’enfrontame­nt consisteix, en gran part, en l’afany de continuar mantenint viu l’odi fins a la mort

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain