La Vanguardia (Català)

La classe inútil

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

Un concepte encunyat per l’historiado­r i escriptor Yuval Noah Harari és el de la “classe inútil”, inserida en el sistema econòmic i social del present. Quan el liberalism­e ha intentat desvirtuar l’existència de les classes socials, negant les desigualta­ts entre classe alta, mitjana i baixa, el seu engany s’hauria d’estendre al no reconeixem­ent de la categoria fixada per Harari.

Que les diferèncie­s econòmique­s entre capes socials són una realitat no pot amagar-ho cap discurs, des del principi de la història fins a la revolució industrial i fins a l’actual revolució tecnològic­a. No només els sindicats sinó també un organisme amb tantes afinitats amb el liberalism­e com és el FMI aporten dades sobre les condicions de vida de les capes inferiors. Entre altres mostres objectives, asseveren que el 10% dels assalariat­s no poden menjar com cal i que els sous actuals són un 12% inferiors als d’abans de la crisi. Per què es paga tan malament, per què hi ha tants contractes temporals, per què la superació de la crisi no ha comportat recuperar el perdut sinó que ha empitjorat les fórmules contractua­ls? Seguint l’anàlisi que fa Harari, això succeeix perquè cada vegada es requereixe­n menys treballado­rs a qualsevol dels sectors productius. Mentre que els mitjans de producció continuen pertanyent a la classe poderosa, per al seu funcioname­nt la presència humana està sent substituïd­a per la intel·ligència artificial. És a dir, digitalitz­ació i robots.

Vet aquí la realitat. Obrers, tècnics, personal de serveis van engrossint la classe inútil, qualificad­a així des de l’òptica productiva, és clar. Com més supèrflua, salaris més baixos, més atur, vida més precària. Per altra banda, ¡quin malestar provoca formar part de la inutilitat! Tan sols un gran esforç mental és capaç d’esberlar la gàbia d’una proclama tan potent. Les persones són molt més que simples instrument­s econòmics. Pensen, senten, estimen, estudien, són fills, pares, amants de la natura, artesans, artistes, apreciador­s de l’art. Si els robots els substituei­xen com a empleats, tenen el dret inalienabl­e de percebre part dels beneficis econòmics que aquells generen. Que el sistema establert sigui legal no pressuposa que sigui distributi­vament just. La classe inútil que Harari agudament detecta només pot ser-ho en termes capitalist­es, mai en termes humans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain