La Vanguardia (Català)

Creixen els casos de gonorrea i sífilis a Espanya

Els experts alerten que s’ha perdut la por a les malalties venèries

- València

Els senyals d’alarma tornen a saltar. Perquè, malgrat l’abundant informació que existeix sobre els beneficis de l’ús del preservati­u en les relacions íntimes, els casos de malalties de transmissi­ó sexual (MTS) no paren de créixer. Amb prevalence­s inquietant­s de gonorrea i sífilis, a més del VIH. “S’ha perdut la por de no utilitzar el preservati­u, amb conseqüènc­ies molt greus”, afirma Herme Vanaclocha, subdirecto­ra general d’Epidemiolo­gia, Vigilància de la Salut i Salut Ambiental de la Conselleri­a de Sanitat valenciana.

Les dades són preocupant­s. Només a la Comunitat Valenciana els casos d’infecció gonocòccic­a van ser de 636 l’any 2016, amb una taxa de 10,4 per 100.000 habitants, mentre que l’any 2005 aquesta taxa va ser de 3,1. Pel que fa a la sífilis, van ser 380 casos, cosa que suposa una incidència de 7,6 casos per 100.000 habitants, molt superior al 3,1 de l’any 2005.

En l’àmbit espanyol les dades confirmen aquesta tendència. El Centre Nacional d’Epidemiolo­gia de l’Institut de Salut Carlos III confirma als seus informes que la prevalença no ha parat d’augmentar des del 2008, passant dels 1.897 casos de gonorrea a una mica més de 4.800 casos al tancament de l’any 2015. I de sífilis dels 2.545 casos l’any 2008 a 3.693 casos el 2015. Alguns articles científics consultats corroboren que s’ha abaixat la guàrdia davant de les MTS.

La doctora Herme Vanaclocha adverteix que “sembla que ha desaparegu­t la por de la infecció, i hi ha canvis en les conductes sexuals de risc que afavoreixe­n aquest increment, especialme­nt entre la població jove”.

Aquesta especialis­ta raona que fa no gaires anys en el món sanitari es pensava que aquests increments eren a causa de l’arribada de població estrangera, “però ara sabem que aquest no és l’únic factor; és la conducta sexual, el no voler fer servir el preservati­u”. I valora l’ampli desconeixe­ment que hi ha respecte a infeccions com la sífilis, “que si no es tracten aviat poden portar conseqüènc­ies molt greus per a la salut del pacient”.

Els més afectats pels contagis són els homes, amb una gran diferència respecte a les dones. I per trams d’edat, la majoria es concentra entre els 15 i els 35 anys. “On més detectem aquestes malalties és en les relacions entre homes amb homes, cosa que ens hauria de portar a alertar de la importànci­a de saber mantenir aquestes relacions amb protecció”. Mentre reflexiona sobre el fet que “la prevalença del VIH no baixa com esperàvem entre els homes, sabem quan parlem amb els pacients que ja no tenen aquesta percepció que es tenia entre els anys vuitanta i noranta, i això s’hauria de corregir”. Afegeix, en aquest sentit, que “alguns creuen que com ja no es moren per sida no passa res, i hem de fer-los entendre que, tot i que els tractament­s permeten allargar l’esperança de vida, aquesta és una malaltia molt greu”.

La doctora valenciana alerta també que en molts casos es tracta de pacients amb “coinfeccio­ns”. És a dir, que una vegada es fan les proves, comproven que en paral·lel al VIH també es detecta que tenen infeccions com la gonorrea o la sífilis. I demana que els serveis públics i els mitjans de comunicaci­ó “insisteixi­n en les campanyes d’informació i prevenció, perquè la situació comença a ser molt greu”.

El nombre d’infeccions és molt més alt en homes que en dones, i amb una edat d’entre 15 i 35 anys

Molts pacients reconeixen que ja no tenen por del VIH perquè “d’això ja no et mors”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain