La Vanguardia (Català)

La mala salut bucal exclou socialment nens que la pateixen

- Barcelona

L’atenció sanitària bucal cobreix tractament­s a les dents definitive­s per als infants de menys de 15 anys, cosa que la gran part de la població desconeix. Un 66% dels nens en situació de vulnerabil­itat presenten afeccions que requereixe­n tractament mèdic, segons va revelar ahir l’informe Necessitat­s bucodental­s de la infantesa en situació vulnerable, publicat per la Fundació Pere Tarrés.

A causa de la preocupaci­ó reiterada que manifestav­en equips d’educadors socials pels problemes de salut dental dels nens dels centres socioeduca­tius que coordina la Pere Tarrés, aquesta fundació va iniciar el 2016 un projecte amb la Fundació Mans a les Mans, la Fundació Social del Raval, amb el Centre Socioeduca­tiu Poble-sec i amb la col·laboració de la clínica odontològi­ca ADE per poder remeiar aquests problemes de la salut dental dels petits.

Aquests nens no van a l’odontòleg perquè“per a una família pagar el cost d’un tractament bucodental suposaria el mateix import que val la llet que beuen durant un mes”, diu Neus Cerdà, responsabl­e del centre socioeduca­tiu Fundació Mans a les Mans. A més, segueixen una dieta en la qual abunda el sucre, que afavoreix l’aparició de càries.

Aquests factors provoquen que els nens tinguin problemes emocionals, com la por de somriure, i problemes socials, com dificultat­s amb la dicció.

Per això, la Fundació Pere Tarrés insta l’administra­ció pública que es faciliti l’accés públic a productes de neteja bucal, com ara dentifrici­s, que tenen un IVA del 21%. També, reclamen que es demani a les famílies que facin almenys una visita anual al dentista, que es creïn polítiques educatives sobre la necessitat de mantenir una bona salut dental i que la seguretat social cobreixi els tractament­s a les dents temporals dels nens.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain