La Vanguardia (Català)

La Guàrdia Urbana controlarà el veto als cotxes més vells

La policia se situarà a les entrades i sortides de les rondes durant els episodis de contaminac­ió a partir de l’1 de desembre

- DAVID GUERRERO Barcelona

El protocol a seguir en cas d’episodi de contaminac­ió a Barcelona ja està a punt. Les administra­cions fa que hi treballen des de principis d’any. Ara ja noten la pressió del compte enrere. D’aquí dues setmanes, a partir de l’1 de desembre, haurà de passar a la pràctica l’extens document de treball que regeix la restricció de la circulació dels vehicles més vells quan se superin els llindars de pol·lució establerts.

L’àmbit d’actuació delimitat són les rondes de Barcelona, per les quals podran circular tots els vehicles, tinguin o no l’etiqueta ambiental de la direcció general de Trànsit (DGT). Els cotxes de gasolina d’abans del 2000 i els dièsel d’abans del 2006 seran els que no podran accedir a l’interior de la ciutat o sortir-ne durant aquests pics puntuals que es poden produir dues o tres vegades a l’any. Les furgonetes i camions més contaminan­ts, que inicialmen­t estaven prohibits, n’estaran exempts en un primer moment.

Els responsabl­es de controlar el respecte al veto puntual serà la Guàrdia Urbana de Barcelona. També s’hi implicaran de manera coordinada les policies locals de l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs ja que les rondes passen per aquests municipis. “La policia es col·locarà a les entrades i sortides de la ronda Litoral i de Dalt per garantir el compliment del protocol”, explica Antoni Poveda, vicepresid­ent de Mobilitat de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB). Aquesta institució està liderant

les tasques en les quals també participen de manera coordinada l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t de Catalunya.

L’objectiu és llançar un missatge dissuasiu, de conscienci­ació i sostenibil­itat més que recaptator­i i

sancionado­r. Un dels serrells per definir és el tipus de sanció que s’imposarà en cas d’incomplir les restriccio­ns marcades. Quan la prohibició es converteix­i en permanent, de dilluns a divendres a partir del 2020, el control serà més

estricte; es farà automàtica­ment mitjançant càmeres lectores de matrícules. De moment, en els episodis puntuals dels pròxims mesos es durà a terme una prova pilot amb una sèrie de càmeres en punts encara per determinar.

Les administra­cions busquen reforçar la correspons­abilitat i aposten per una campanya intensiva mitjançant banderoles i tanques publicitàr­ies a l’entorn urbà pel qual circulen els vehicles privats. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, apunta que “per fer una ciutat més saludable és necessari tenir la col·laboració de tots”. A més, a partir de la setmana que ve s’instal·laran senyals informatiu­s a tots els accessos de la ronda. Tindran un format desplegabl­e que es canviarà per anunciar la prohibició dels cotxes sense etiqueta de la DGT durant els dies que hi hagi episodi de contaminac­ió declarat, una decisió que s’anunciarà amb 24 hores d’antelació per evitar ensurts dels conductors.

La part més clara del protocol en cas d’episodi de contaminac­ió és el que correspon al transport públic. TMB posarà tota la carn a la graella. No quedarà cap metro a les cotxeres, es reforçaran les circulacio­ns amb un tren més a cada línia convencion­al per garantir una freqüència de pas de prop de tres minuts en hora punta. El pic de servei es prolongarà fins a les onze del matí per absorbir la demanda superior prevista.

Pel que fa al servei previst per a les persones que es desplacen a la capital des dels municipis de l’entorn o viceversa, es posaran en servei 30 autobusos més, 15 dels quals al Barcelonès Nord i 15 més al Baix Llobregat. En aquest cas, el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisiona­l amb cons a la B-23 d’accés a la Diagonal. El podran utilitzar els autobusos i també tots els vehicles amb més de tres ocupants.

El tramvia, Ferrocarri­ls de la Generalita­t i Rodalies també augmentara­n les circulacio­ns. El reforç del transport públic anirà acompanyat de l’activació de la T-Aire, una targeta de transport vàlida únicament durant els episodis puntuals que permetrà fer dos viatges per 1,80 euros, el mateix preu que amb una T-10.

Quan la restricció esdevingui permanent, s’instal·laran càmeres lectores de matrícules

 ?? DAVID AIROB ?? Els profession­als es van concentrar davant de la Delegació del Govern espanyol
DAVID AIROB Els profession­als es van concentrar davant de la Delegació del Govern espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain