La Vanguardia (Català)

Dos assessors assumiran les funcions de Collboni

El nou cartipàs de Colau engreixarà les agendes de Pisarello, Asens i Ortiz, que tornaran a dirigir els seus districtes

- LUIS BENVENUTY Barcelona

L’últim menyspreu de l’alcaldessa Ada Colau a Jaume Collboni és el seu nou cartipàs. L’alcaldessa Colau encomanarà a un parell de comissiona­ts, de qui els noms es donaran a conèixer ben aviat, bona part de les funcions que tenia l’exsegon tinent d’alcalde. Són algunes de les missions a les quals el socialista va dedicar la major part dels seus esforços: empresa, innovació, promoció de la ciutat i, a més, cultura. Aquests dos comissiona­ts dependran dels tinents d’alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens. La resta de les funcions que fins ara estaven en mans dels regidors del PSC quedaran sota la supervisió de les tinentes d’alcalde Laia Ortiz i Janet Sanz.

La veritat és que les relacions dels comuns amb els agents econòmics i culturals durant el primer any van ser molt espinoses. Al socialista Collboni, que va dedicar la major part dels seus esforços a reconduir-les, no li fa cap gràcia la dispersió de les seves antigues atribucion­s disposada al nou cartipàs. “Demostra que en aquests moments d’inestabili­tat la reactivaci­ó econòmica no és una de les prioritats de Colau –va lamentar Collboni–. Una de les nostres prioritats va ser recuperar la col·laboració publicopri­vada i el diàleg amb els agents econòmics i culturals de la ciutat. Rebaixar aquesta interlocuc­ió d’una tinença d’alcaldia a un comissiona­t és un menyspreu per a tots els agents”. Precisamen­t dimecres passat els hotelers de Barcelona van reclamar a l’Ajuntament que dupliqui les seves inversions en matèria de promoció de la ciutat a fi de mitigar la frenada de l’economia.

A qui també se li va torçar el gest va ser a Agustí Colom, el regidor de Turisme. Colom recupera les seves responsabi­litats en matèria i mercats, però no les d’Empresa, una competènci­a que ja va tenir abans del pacte amb els socialiste­s. Alguns interprete­n aquesta decisió de Colau com una conseqüènc­ia de la creixent tibantor al si de BComú entre les files de Guanyem i les d’ICV-EUiA, entre els partidaris i detractors de trencar l’aliança amb els socialiste­s. Cada vegada són més els ecosociali­stes que entenen i lamenten que l’esbombada confluènci­a acabés en dissolució. I si bé fa tot just unes quantes setma- nes aquestes queixes es produïen en la intimitat, els últims dies se’n poden llegir cada vegada a més tuits i articles. El mateix Collboni recordava ahir que un 45% dels participan­ts en la consulta de BComú van apostar per preservar el pacte de govern amb el PSC, i es va mostrar confiat que “en el futur sigui possible refer aquest espai d’esquerres. Barcelona necessita un projecte progressis­ta que la posi en el centre de les seves prioritats”.

Pisarello també s’encarregar­à de les relacions de l’Ajuntament amb el Consorci de la Zona Franca, Fira de Barcelona, la Generalita­t i l’Estat. El regidor de Presidènci­a Eloi Badia serà el nou president de la principal empresa municipal, de BSM. El nou cartipàs que ahir va signar Colau divideix el govern municipal en quatre àrees: la d’economia, ciutat digital i relacions internacio­nals; la de ciutadania, cultura, participac­ió i transparèn­cia; la d’ecologia, urbanisme i mobilitat, i, finalment, la de drets socials.

L’altra gran conseqüènc­ia de la ruptura del pacte de govern és que els comuns tornaran a arrossegar unes agendes de feina tremendame­nt carregades, que l’acció del seu govern s’alentirà d’una manera important, tornarà a aquells ritmes una mica exasperant­s de principis de mandat. Pisarello, Asens i Ortiz no assumiran únicament responsabi­litats en matèria econòmica, cultural i social; a sobre hauran de tornar a dirigir un districte cadascun.

Perquè, abans de l’arribada dels socialiste­s al govern, Sarrià-Sant Gervasi sempre va ser una incòmoda càrrega per a Pisarello. Ara s’haurà d’encarregar de l’Eixample. Asens, l’històric advocat dels okupes de Barcelona, gestionarà els barris més adinerats de la ciutat. Ortiz torna a dirigir el de Sant Andreu, i després de la desaparici­ó de la regidoria d’Infantesa, Joventut i Persones Grans, que tenia la regidora Carmen Andrés, també assumirà les polítiques de tercera edat, i el seu comissiona­t d’Educació la resta. La tinenta d’alcalde Janet Sanz també veu multiplica­des les seves funcions, però la seva agenda no se’n ressentirà tant perquè ja estava al comandamen­t de Nou Barris. Sanz prendrà el control de les polítiques de patrimoni i de paisatge urbà, de les competènci­es que estaven en mans del regidor Daniel Mòdol. El regidor d’Habitatge Josep Maria Montaner serà el president de la fundació Mies van der Rohe.

El socialista qualifica la reorganitz­ació municipal de menyspreu als agents econòmics i culturals

 ?? LA VANGUARDIA ?? Colau, entre els socialiste­s Collboni i Montserrat Ballarín, en una de les seves últimes aparicions públiques
LA VANGUARDIA Colau, entre els socialiste­s Collboni i Montserrat Ballarín, en una de les seves últimes aparicions públiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain