La Vanguardia (Català)

Baixa el nombre de persones que atén la Creu Roja per pobresa

- Barcelona

La Creu Roja de Catalunya, en la presentaci­ó d’ahir de la memòria del 2016, va destacar un descens en el nombre de persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa. En concret es va passar de les 252.871 del 2016 a les 230.221 en el que portem d’any, cosa que suposa un 9% menys. Encara que és una bona notícia, el coordinado­r de Creu Roja, Enric Morist, va subratllar que encara queda molt per fer per combatre la cronificac­ió de la pobresa, especialme­nt en famílies joves (una mitjana de 40 anys) amb fills al seu càrrec.

El 40,6% dels usuaris de l’entitat sumen més de tres anys sense poder pagar les necessitat­s bàsiques, com l’alimentaci­ó o el rebut de l’electricit­at. “El nostre objectiu era reduir el nombre de persones ateses i ho hem fet, però esperem que es redueixin més”, va apuntar Morist.

La Creu Roja ha identifica­t la precarieta­t laboral i l’atur de llarga durada com a determinan­ts de la pobresa crònica. “Un terç de les persones treballen, però amb el seu sou no poden arribar a final de mes: és el fenomen del treballado­r pobre”, va afegir Morist, que va explicar que el 12% dels ciutadans que treballen cobren menys de 800 euros al mes.

encara

Són milers de persones desconnect­ades i pendents contínuame­nt dels ajuts socials: “La idea de la Creu Roja és ajudar-los a través dels programes d’ocupació a tenir més autonomia i que puguin aconseguir feina per ells mateixos”, va apuntar el coordinado­r.

Un altre dels reptes és la integració de la població refugiada. “Cal passar del benvinguts a l’on, com i quan”, va dir el coordinado­r. La Creu Roja és l’entitat encarregad­a de fer la primera fase, la d’acollida.

Respecte a la segona, la d’integració, són els municipis els que han de fer la feina. L’atenció a aquest col·lectiu ha crescut en un 81,7%, passant de 1.691 refugiats el 2016 a 3.073 fins a aquest octubre. Morist remarca que “aquestes xifres aniran a l’alça”.

Atesa la situació, l’organitzac­ió humanitàri­a va reclamar més ajuda per part dels ajuntament­s catalans. “Sabem la dificultat perquè o no hi ha habitatges o l’habitatge està molt per sobre de les seves possibilit­ats, però cada cinc mesos es buiden els centres d’acolliment i es tornen a omplir”, va lamentar el coordinado­r.

La Creu Roja intenta assignar als refugiats una població on puguin trobar una feina d’acord amb la seva formació i experiènci­a i també d’acord amb les seves preferènci­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain