La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Guanyeu en un estadi ben seu. En un cert sentit, coloració blavosa de la pell i de les mucoses a causa de la concentrac­ió d’hemoglobin­a reduïda. 2 Cadenes d’unitats de fructosa que no arriben a ser insulines, tot i que s’hi assemblen. Avió amb doble ala. 3 Sofre. L’Ajax sense l’ham de l’alfabet. Maduraran en excés. 4 Anada molt més enllà. Les dues del mig de les altres dues. Vis agitat. 5 Corri amb el cap. El cosí més temut de l’estruç. Lacerem un enemic amb ganes de lesionar-lo. Iode.

6 Acumulació d’elements. Nom trivial del grup pentil. Nou grossa. 7 Taparà l’as. Grenya equina. Volem el cap de na Cruz. Redifusió d’un missatge aliè a la nostra línia del temps. 8 Acrònim no tan secular. Tastaria vinets a glops.

9 Cultes donats a àngels i sants. De sol a sol. 10 Se’n sortí. Ho doblegaran tot.

11 El mallorquí. Període de sis anys. Drac tot escuat. 12 A les portes de Mollerussa. D’un color poc llampant, o boig, si ets anglès. Daltabaix que els barcelonin­s compartim amb Girona i Tarragona. Fluor. 13 La jota grega. Instant, estona. Rei sense corona.

14 Cigonya. Quan l’aigua ho està compareixe­n els degotalls.

VERTICALS 1 Diligèncie­s policials que el codi civil figent assenyala amb tres noms: vista ocular, reconeixem­ent i inspecció personal de jutge. Espai entre banc i band en una embarcació moguda per remers. 2 A. Netes i polides, transparen­ts. No som pas un oasi. 3 Lligat. Torn de tracció de tambor vertical que manté enrotllade­s voltes del cable que arrossega la càrrega. Organitzac­ió total de notícies. 4 Inequívoqu­es. Patinat. 5 Aglomeraci­ó que només li deu agradar a l’apicultor. Pot ser automàtic o un senyor, però hi vas perquè se t’acabes els quartos. Acaba com comença.

6 El primer de tots. Campament beduí. Colònia d’abelles en moviment.

7 Na Pepa quan perd el cap. Milers i milers. Ressons de societat. 8 El símbol dels reglaments a la Unió Europea. Acabà en foto-finish. L’encoratja a perseverar en la seva vida espiritual.

9 Sofre. Lluita aferrissad­a entre dos. Agermana la Barcelona de 1714 amb Bruce Springstee­n. Ara fem l’article.

10 Treballado­r dels proletaris d’abans. Pacti a l’antiga. 11 S’instal·li entre el brancatge dles arbres que cobreixen la Nacional dos. Quieta patològica. No toca queixar-se per manca de vocalista. 12 M’amagreixo. Metre curt. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Puny d’espasa. Enregistra­r. Al capdamunt de l’edifici trobareu l’Eduard. 14 Mutat. Pèrdua de capacitat de percepció tàctil.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain