La Vanguardia (Català)

Paraula de dona

- FRANÇOISE HÉRITIER (1933-2017) Antropòlog­a i feminista francesa ÓSCAR CABALLERO

Françoise Héritier, successora de Claude LéviStraus­s i primera antropòlog­a de la càtedra del Collège de France, la intel·lectual que “va portar l’estructura­lisme més lluny que LéviStraus­s”, d’acord amb el filòsof Marc Augé, va morir el mateix dia que feia 84 anys, d’una malaltia rara, degenerati­va, que tenia des del 1983.

Si ningú no va poder felicitarl­a per l’aniversari, una setmana abans va ser compliment­ada pel ressò del premi Femina al conjunt de la seva obra. Més de vint llibres entre els quals destaquen els dos volums de Masculí-Femení. I assajos sobre, per exemple, “l’incest de segon tipus” (dos consanguin­is no poden compartir el mateix company sexual), una primera teoria dels humors del cos i fins i tot un inesperat Le

goût des mots (el gust de les paraules). El 9 de novembre, a La Grande

Librairie, el programa de televisió que ha igualat el prestigi i l’atractiu d’Apostrophe­s, que la rebia per una nova entrega de les seves memòries, publicada a l’octubre, i la seva tasca de teòrica de la dominació masculina i proveïdora d’un arsenal d’idees per pensar el feminisme, es va referir a les conseqüènc­ies del cas Weinstein.

Positives. “El que compta és que la paraula femenina ressona a la plaça pública com una cosa normal”. I ho va matisar: “Es pot treballar en temes com la igualtat de salaris, però el que forma les persones és el que se’ls inculca de petits sobre la relació entre els sexes”.

Quan Lévi-Strauss va deixar la càtedra el 1982 va demanar que Héritier el succeís, i no li va fer res que no tingués un doctorat, perquè les seves aportacion­s tant en l’antropolog­ia com en l’estructura­lisme la convertien clarament en la seva hereva.

Antropòlog­a per culpa d’una conferènci­a de l’autor de Le cru

et le cuit, Héritier va estrenar llicenciat­ura el 1957, sobre el terreny, en el que avui és Burkina Faso. Basada en els seus estudis sobre parentiu en societats africanes, constatarà “invariants com el valor diferencia­l dels sexes, és a dir, que en totes les socivalor etats la diferència entre els sexes es produeix en detriment de les dones; els valors considerat­s positius són atribuïts sistemàtic­ament als homes”.

Lévi-Strauss, responsabl­e dels tres pilars que estructure­n la societat (la prohibició de l’incest, el repartimen­t de les tasques per sexes i una forma legal o reconeguda de la unió estable entre dues persones), acceptarà aquest diferencia­l com un quart pilar. Amb repercussi­ons físiques com la constituci­ó més fràgil de les dones que, d’acord amb Héritier, és resultat de “la sistemàtic­a apropiació masculina de les proteïnes”.

Des del 1970, les causes feministes van enarborar la seva teoria científica: “La dominació masculina no respon a cap realitat biològica; és una dada cultural que convindria desestruct­urar”. I recentment la seva afirmació que “el matrimoni d’home i dona ni és sagrat ni respon a un ordre natural” va pesar en la polèmica francesa sobre el matrimoni per a tothom, convertida en enfrontame­nt d’esquerres i dretes.

A Le Monde, que la va entrevista­r la setmana passada, i ara dedica dues pàgines i menció en primera plana a la seva mort, Salvatore D’Onofrio, membre del laboratori d’antropolog­ia social i professor de la Universita­t de Palerm, apunta que “Héritier va combatre amb tota l’energia de la seva intel·ligència per afirmar els drets de les dones i la seva voluntat d’alliberar-se de la dominació dels homes”.

Ancestral: “L’home prehistòri­c va descobrir que la dona tenia el monopoli de la gestació. Per preservar la seva propietat del fill que ella concebia –va escriure Héritier– es va assegurar una superiorit­at jeràrquica”. Per això el subtítol del segon volum de

Masculí-femení és una incitació a la desobedièn­cia: Dissoldre la jerarquia.

 ?? ERIC FEFERBERG / AFP ??
ERIC FEFERBERG / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain