La Vanguardia (Català)

Preguntes invasives

- Sergi Pàmies

Mireia Garolera, l’eficaç i competent correspons­al de RAC1 a Madrid, parlava fa uns dies al programa Via lliure de les preguntes invasives. De com, en nom d’una mal entesa confiança col·loquial, cada vegada és més habitual que et preguntin coses que en altres temps es mantenien en l’àmbit de la privacitat. Garolera posava l’exemple de preguntar pel sou o pel preu del lloguer i descrivia amb encert la falta de pudor de molts interlocut­ors. Estirant aquest fil, tots hem constatat com una de les conseqüènc­ies de la inflamació política i la seva interferèn­cia en la nostra vida quotidiana és que, sense cap pudor, se’ns pregunti quina és la nostra posició en el conflicte. En un àmbit privat cadascú troba la manera d’escapolir-se d’aquesta pressió sobrevingu­da i gestiona com pot la incòmoda sensació que Garolera adjectivav­a com a invasiva.

Però el més sorprenent és que aquest símptoma de mala educació no s’ha limitat a les converses privades sinó que s’ha estès als mitjans de comunicaci­ó. Gairebé per sistema, la majoria d’entrevista­ts en ràdios i television­s han estat sotmesos a preguntes sobre el procés, especialme­nt a les emissores i cadenes catalanes que, legítimame­nt, simpatitze­n amb el procés. Com que no pot ser que tot sigui causat per una epidèmia de mala educació, és lícit conjectura­r que, en un ambient mediàtic en què el valor més immediat, segur i barat és la declaració tempestiva o intempesti­va, qualsevol opinió sobre el procés suma. Si la resposta és de suport, s’afegeix a la inèrcia combativa de la causa. Si és de rebuig, en canvi, pot transforma­r-se en blanc d’aquesta bilis recreativa que, de linxament en linxament, ha caracterit­zat la part més contaminad­a del nostre espai comunicati­u, sobretot quan aquest procedimen­t ha començat a funcionar en les dues direccions.

En la fase inicial d’aquest vici públic probableme­nt hi havia una intenció militant però, en la pràctica, s’ha acabat mecanitzan­t fins a preguntar a entrevista­ts que no tenen res a veure amb la política. Un tennista, un jugador de bàsquet, un motorista, un bisbe, un cuiner, un cantant indígena o estranger, una ballarina o un oncòleg, tots s’han de sotmetre a la pregunta invasiva. I aquesta interferèn­cia no es conforma amb l’àmbit de les converses públiques i privades sinó que té una encarnació molt visible en l’exposició de banderes. De cop i volta descobreix­o el patriotism­e de molts veïns que s’enorgullei­xen de penjar estelades o banderes espanyoles als balcons, terrasses i finestres. ¿Ens aporta res saber-ho? Jo diria que no, i que l’espai de convivènci­a tolerant (o indiferent, perquè a casa nostra sovint es disfressa de tolerància el que només és indiferènc­ia) dels temps en què no calia significar-se a través de banderes era menys crispat que l’actual. Per sort sempre compto la quantitat de finestres i balcons sense cap bandera i m’adono que són una immensa, discreta i irrellevan­t majoria.

Gran part dels entrevista­ts en ràdios i television­s han estat sotmesos a preguntes sobre el procés

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain