La Vanguardia (Català)

Més sàtira, sisplau

Javier Gutiérrez és un aspirant a escriptor disposat a tot per una bona novel·la a ‘El autor’, dirigida per Martín Cuenca

- Madrid

En temps de turbulènci­es polítiques greus però a estones esperpènti­ques, esdevé urgent recuperar el sentit de l’humor que pel que sembla han perdut els protagonis­tes i part dels espectador­s en l’àmbit entorn de la farsa. Val per al procés i el 155, i val com sempre per a la vida. En això coincideix­en l’actor Javier Gutiérrez i el cineasta Manuel Martín Cuenca, protagonis­ta i director d’El autor, el plat fort del cinema espanyol a la cartellera que avui es renova. El personatge principal del llargmetra­tge és un perdedor nat que aspira a escriure una bona novel·la, i per aconseguir-ho està disposat a tot.

“Els espanyols ens hem salvat moltes vegades per la nostra capacitat de riure de nosaltres mateixos. Ho hem fet amb ajuda de Berlanga, Azcona o Buñuel. Però avui la doctrina del políticame­nt correcte i els mites que crea i es carrega en un tres i no res el tsunami dels mitjans ho posen molt difícil”, afirma Cuenca. Ho diu amb pena perquè, alhora, “la realitat

Actor i director troben a faltar la benèfica sàtira i el cinema polític en un moment tanmateix molt propici “Faria el paper de franc”

Gal Gadot, estrena

Liga de la Justicia

ara és genial” com a matèria primera per al sarcasme. Perquè sovint, i segons qui l’expliqui, pot ser “heroica i ridícula”. I ja en el cas del conflicte català “ni t’ho explico”, continua. Perquè es tracta d’“un ball d’identitats” on els ballarins “competeixe­n en el fantasmagò­ric”.

Gutiérrez també troba a faltar a Espanya “el cinema polític”, que no es veu des de fa anys malgrat els seus segurs efectes benèfics. I està d’acord amb Martín Cuenca en l’explicació de la mancança: és qüestió de sistema en la producció cinematogr­àfica, dominada per les grans cadenes televisive­s i entitats públiques. I, esclar, els que s’hi dediquen fan “el cinema que es pot, no el que vols”, assenyala el director.

A falta d’humor i crítica entorn del poder polític, que no falti la ironia sobre nosaltres mateixos. L’Álvaro, El autor, és un dels nostres, un home corrent. La diferència amb la mitjana és que a partir de cert moment ell deixa anar els frens. I, empès per la frustració i les actituds dels altres, perpetra autèntique­s barbaritat­s per adquirir una bona història i explicar-la per escrit: literatura a l’estil bonze sota un impuls una mica boig, suïcida... i una mica més i tot.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Javier Gutiérrez, protagonis­ta d’El autor
EMILIA GUTIÉRREZ Javier Gutiérrez, protagonis­ta d’El autor
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain