La Vanguardia (Català)

Transfusió de sang

- JORDI BATLLE CAMINAL

Liga de la Justicia Direcció: Zack Snyder Intèrprets: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams Producció: EUA, 2017. Durada: 120 minuts. Fantàstica

Des que Christophe­r Nolan va pendre cartes en la qüestió, les diferèncie­s entre les pel·lícules de superheroi­s basades en DC Comics i les basades en Marvel són les mateixes de qui tasta vins amb la solemnitat transcende­nt del sommelier (DC) i qui se’ls beu en porró i amb gasosa (Marvel). La recent i molt apreciable Wonder Woman va venir a posar en quarantena l’asserció. I ara, Liga de la Justicia confirma que, en efecte, alguna cosa està canviant a DC, ja que som davant una pel·lícula festiva i juganera, sense zones de clarobscur i amb humor abundant. Tot i que Nolan continua en tasques de producció i Zack Snyder firma amb aquest el seu quart llargmetra­tge de superheroi­s DC, el fet que el director hagués d’abandonar el rodatge a causa d’una tragèdia familiar i fos substituït per Joss Whedon, cineasta de pes a la factoria de Stan Lee, que a més és coautor el guió, fa pensar en una transfusió de sang (semblant a la de Disney rebent líquid vermell del John Lasseter de Pixar) que ve a agermanar la fauna d’aquesta lliga (Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Flash i Cyborg) amb la de Els venjadors.

El resultat és una pel·lícula desigual pel que fa al caràcter episòdic. Llueix com a superespec­tacle, però les escenes d’acció van de l’excel·lència (el robatori de la caixa màgica a l’illa de les Amazones, un moment lluminós de gran cinema) a l’esgotament (el clímax habitual de l’enfrontame­nt amb el malvat, llarg i confús).

El millor són les escenes de distensió i les còmiques. Té gràcia veure Bruce Wayne reclutant l’equip, com Yul Brynner a Els set magnífics. Quant a humor, el personatge de Flash, jove eixelebrat, s’emporta la palma, però n’hi ha també de més subtil, com el cartell fixat en una paret que recull la mort de tres extraterre­stres: Superman, David Bowie i Prince.

L’interès, en fi, puja i baixa i es dispersa, però el conjunt té força, es gaudeix raonableme­nt i fins i tot venen de gust noves epopeies dels membres de la lliga, junts o per separat, que n’hi haurà i en quantitat.

 ??  ?? .
Gal Gadot a Liga de la Justicia
. Gal Gadot a Liga de la Justicia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain