La Vanguardia (Català)

El risc de ser dona

Serena de Sanctis retrata a l’Índia les conductore­s de taxis per a dones

- Barcelona

L’Índia és un dels països més perillosos del món per a les dones. Les violacions en grup s’han convertit en un fet habitual i només l’any 2015 es van registrar 34.000 denúncies per agressió sexual. Són xifres oficials. Amb tota seguretat, les reals superen les registrade­s. Aquesta terrible situació de desprotecc­ió i insegureta­t va commociona­r per primera vegada l’opinió pública el 2012 després de la mort d’una jove estudiant de 23 anys que va patir un assalt salvatge per part de cinc homes quan tornava del cinema amb autobús. Llavors la gent va sortir massivamen­t al carrer en senyal de protesta, però la violència no ha disminuït.

La fotògrafa Serena de Sanctis (Roma, 1982), impactada per aquell crim brutal, va viatjar un any després a Delhi, on va començar a col·laborar amb la Fundació Azad, que instrueix dones joves perquè puguin exercir com a taxistes, cosa que els dona independèn­cia econòmica, i alhora els permet oferir un transport alternatiu per a dones que viatgen soles i se senten més segures sent portades per dones. Actualment hi ha al país unes 400 taxistes.

Així va néixer By a Girl, un projecte fotogràfic que es pot contemplar fins al 30 de novembre a la Fnac Triangle. L’exposició, que forma part del festival de fotografia documental DOCfield, reuneix 19 retrats de dones que agafen les regnes de les seves vides per trencar el cercle infernal de la violència.

De Sanctis viu entre Cambodja i Barcelona i els seu treball ha estat publicat en mitjans com New York Times, L’Espresso o The Washington Post.

 ??  ?? BY A GIRL
FNAC TRIANGLE. FINS AL 30/XI
BY A GIRL FNAC TRIANGLE. FINS AL 30/XI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain