La Vanguardia (Català)

Examen al Barça

Tres desplaçame­nts durs esperen el líder de la Lliga i la Champions

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

EL PERILL DE LEGANÉS Si el Barcelona no suma els tres punts a Butarque, podria fins i tot perdre la primera plaça a Mestalla LA IL·LUSIÓ D’UN COP D’EFECTE Una victòria col·locaria el Madrid a 11 punts de distància abans de l’inici del derbi madrileny

El Barça de Valverde presumeix d’una ratxa de 16 partits sense perdre. No és fàcil adquirir aquesta competitiv­itat i solidesa en tan poc temps. Però Valverde sap que l’equip pot i ha de donar més. “Sens dubte no demanarem perdó per guanyar. Això t’ho garanteixo”, va deixar anar el tècnic en la seva última roda de premsa. Després de l’aturada, el Barcelona té un examen, tant de rendiment com de joc, a les pròximes tres sortides consecutiv­es a Leganés, Torí i València. Allà i en vuit dies es juga el liderat a la Lliga i el bitllet com a primer de grup a la Champions. Una revàlida per a un equip que està traient els partits a domicili amb més ofici que brillantor.

El partit al nou San Mamés va ser un patró del que passa. Es va guanyar... patint... molt. El Barça no va poder respirar tranquil de debò fins al minut 92 quan Paulinho va fer el segon (0-2). El partit estava tan ajustat que, per primera i única vegada fins ara, Valverde no va esgotar les substituci­ons. De fet, només va fer un retoc sobre la marxa i va ser de tall defensiu: Semedo va entrar per André Gomes.

La història no és nova. El Barcelona es va deixar l’última Lliga als camps del Deportivo (sense Neymar) i el Màlaga (el brasiler es va autoexpuls­ar) i va llençar l’última Champions, dues vegades, amb les derrotes a París i a Torí. Contra el PSG sí que va poder aixecar el 4-0 amb el gol miraculós de Sergi Roberto que va portar l’èxtasi al Camp Nou. Però la gesta no es va repetir 41 dies després contra els italians, que van defensar sense gaires problemes el 3-0.

De moment, Valverde ha frenat l’hemorràgia, dotant de presència i unió al conjunt. La derrota al Bernabeu a la Supercopa sembla llunyana. Les cases es comencen pels fonaments i, a falta d’un gran partit rodó a camp contrari, el Barça és un equip fiable i que sempre dona la cara tot i que a El Pireu no trobés el camí del gol de cap manera.

A Leganés, amb Piqué i Umtiti advertits, el Barça necessita guanyar per assegurar-se sortir líder de Mestalla la setmana que ve. Una victòria col·locaria el Madrid a 11 punts de distància abans de l’inici del derbi madrileny Els pepineros i els valenciani­stes són els dos equips revelació de la Lliga. Els d’Asier Garitano només han perdut un partit a casa mentre que, amb Marcelino, el València s’ha enfilat a la segona posició de la taula, a 4 punts dels blaugrana. La visita a Mestalla, camp volcànic i d’ambient anticatala­nista, encara sembla més difícil per la situació política.

El de Butarque serà el desè envit com a visitant aquesta temporada. Una altra mostra del fòrceps que s’ha utilitzat sovint lluny del Camp Nou és que només a tres sortides l’equip blaugrana ha arribat al descans per davant al marcador. Va ser a Montilivi (gràcies a un autogol), a Múrcia a la Copa (cop de cap d’Alcácer en l’últim minut de la primera part) i a San Mamés (després d’una gran jugada individual de Messi passada la mitja hora). És a dir, que el Barça ha suat les victòries.

Hi ha una altra estadístic­a que avisa del perill ocult a Leganés. En les tres visites anteriors en aquesta temporada a la Comunitat de Madrid, el Barça ha començat perdent: va caure al Bernabeu (2-0), va remuntar a Getafe (1-2) i va salvar un punt al Wanda Metropolit­ano (1-1) amb l’últim gol de Luis Suárez.

Entremig de Butarque i Mestalla, el Barça ha de viatjar a Torí en un retorn que no porta bons records. La primera mitja hora al Juventus Stadium va ser tan dolenta la temporada passada –i va penalitzar tant– que encara cou al vestidor blaugrana. Un empat garanteix als barcelonis­tes la primera plaça i jugar la tornada dels vuitens de final al Camp Nou però els italians, després de quedar-se sense Mundial, necessiten un cop d’efecte per recuperar l’amor propi. El Barça surt a buscar nota en aquests tres desplaçame­nts.

 ?? MIGUEL RUIZ / FC BARCELONA ?? Ernesto Valverde envoltat pels seus jugadors a la sessió d’ahir, ja amb tots els internacio­nals
MIGUEL RUIZ / FC BARCELONA Ernesto Valverde envoltat pels seus jugadors a la sessió d’ahir, ja amb tots els internacio­nals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain