La Vanguardia (Català)

Se’ns fan grans

- Margarita Puig

Quan teníem 17 anys, tirant a 18, una entrenador­a holandesa que a peu de la piscina fumava tabac negre i s’hidratava amb Anís del Mono ens va advertir que ja érem grans per a la natació sincronitz­ada. Sí, velles en el nostre últim any de júniors. Llavors, en una època en què els selecciona­dors de waterpolo també solien ser estrangers però insultaven en el castellà més castís, els qui no aconseguie­n entendre les seves instruccio­ns a la primera (dir “sou unes nenes” o “colla de mariques” aleshores no era motiu de denúncia sinó una invitació a millorar), la vida esportiva en general expirava a la vintena i només els més obstinats (o becats, o de bona família) l’ajornaven fins passats els 25.

Esclar que hi va haver campions insòlits que van trencar totes les estadístiq­ues, però casos com el de l’australià Ken Rosewall, que va guanyar l’Open d’Austràlia el 1972 amb 37 anys i dos mesos, eren estranys. Una raresa enorme. Ara, per fortuna (o no, cadascú sap les seves coses), tot ha canviat. Ha pujat l’esperança de vida, els entrenamen­ts es fan a mida i amb cap, i preveure les lesions i sobretot superar-les com més aviat millor comença a ser norma, de manera que la gesta de Jimmy Connors, semifinali­sta de l’US Open amb 39, va camí de ser el pa de cada dia.

Ja no és notícia veure els que són a la trentena desafiant les lleis biològique­s més essencials i en aquests dies de Masters l’ídol és Roger Federer, que amb 36 anys continua sent l’experiènci­a religiosa que va extasiar Wallace. Igual que Murray, que, alleujat del maluc, torna a semblar un nano a la pista als 30. I fins i tot Nadal, de 31, continua sent un monstre malgrat el martiri a què l’està sotmetent el tendó de la ròtula del genoll dret. Així tots, fins i tot les que ja ens sentíem velles des d’abans

Ja ens decantàvem per creure que sí, que els 40 seran els 20 d’abans i que els 80 aviat seran els nous 60...

d’arribar a la majoria d’edat, ens decantem per creure que sí, que els 40 seran els 20 d’abans i que els 80 seran aviat els nous 60.

Si no fos perquè el cos no sempre acompanya (i els genolls, les lumbàlgies i aquelles arrugues que ja no enganyen ningú) molts prendríem ara Andre Agassi per un boig. Al seu llibre de Pulitzer es va atrevir a dir que quan va deixar la competició als 36 ja se sentia com si en tingués 96. Explicava que córrer, saltar, aterrar amb força i picar tant la pilota durant tres dècades li ha passat factura. I que gairebé totes les nits ell, l’ídol que va deixar de ser-ho quan va revelar a més que la seva perruca secreta li va impedir guanyar Roland Garros el 1990, abandona diàriament el llit matrimonia­l per alleujar els seus terribles mals d’esquena a terra... No vull ni imaginar com ni on dormiran a la seva edat (el marit de l’Steffi Graf ja té 47 anys) els campions d’aquesta nova era en què l’alta competició podria acabar sent territori dels que en castellà anomenen cuarentone­s. Perdó, volia dir cuarentañe­ros.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain