La Vanguardia (Català)

La il·lusió de cada quatre anys

El sorteig del Mundial, l’1 de desembre, pot oferir combinacio­ns mortals o grups de nivell francament baix

- Barcelona

El Perú és una festa. La selecció de Ricardo Gareca va batre Nova Zelanda (2-0) a la repesca i va capturar l’últim passaport per al Mundial de Rússia, amb la qual cosa trenca una sèrie de 36 anys d’absència. Les 32 seleccions classifica­des esperen resultar afortunade­s en el sorteig que se celebrarà l’1 de desembre al palau del Kremlin per definir els 8 grups de 4 equips que disputaran la lligueta inicial del torneig. Els quatre bombos amb vuit seleccions cada un ja estan definits. Enquadrada en el grup B, Espanya és el rival que tots els del bombo A –on figuren les seleccions més potents– volen evitar. D’aquest sorteig en poden resultar grups terribles o d’altres força assequible­s.

Fora del grup dels caps de sèrie, Espanya té grans possibilit­ats que li correspong­ui algun dels potents adversaris del bombo A, en el qual, tot i això, també hi figuren rebaixes com Rússia, Portugal o Polònia. Precisamen­t la Federació Polonesa ha desenvolup­at una estratègia que ha impedit la integració d’Espanya en el bombo dels millors, ja que va decidir no jugar més partits amistosos des de novembre del 2016 per conservar el rànquing de la FIFA que li va concedir l’última Eurocopa (quarts de final) i, posteriorm­ent, els seus bons resultats en la classifica­ció per al Mundial.

El sorteig no tindrà secrets. Només un condiciona­nt: cap equip de la mateixa confederac­ió no serà inclòs en el mateix grup, amb l’excepció de la UEFA, que podrà tenir un màxim de dos equips en el mateix grup. Una clàusula inevitable tenint en compte que 13 dels participan­ts són europeus. Així, si a Espanya li toqués Rússia, Alemanya, Portugal, Bèlgica, Polònia o França, dels bombos 3 i 4 no podrà tocar-li cap europeu. Probableme­nt el resultat més benèvol per a la roja seria un grup amb Polònia, l’Iran i Panamà. Al contrari, l’atzar pot oferir un desenllaç altament tòxic per a l’equip de Julen Lopetegui si queda integrat, per exemple, en un grup amb el Brasil, Suècia i Nigèria (els dos primers de cada grup accediran a les eliminatòr­ies de vuitens de final). Les Àguiles Verdes acaben de derrotar a l’Argentina (sense Messi) per 2-4 en un amistós.

Xabi Alonso, que va deixar la selecció absoluta després d’11 anys quan va acabar l’últim Mundial, creu en la conquesta espanyola de Rússia: “Té una gran oportunita­t de fer una cosa important. De jugadors n’hi ha, i jo crec que saben que són set partits per assolir la glòria. Estic molt il·lusionat perquè jo no veig cap selecció millor que ells”. En una anàlisi per a la Federació, el migcampist­a basc va elogiar la feina de Lopetegui. “Crec que està introduint diferents matisos, diferents maneres de treballar, molt dinàmic a l’hora de triar sistemes i m’està agradant molt”, va avaluar. D’ençà que va debutar com a selecciona­dor fa 15 mesos, Espanya, amb una sèrie de 12 victòries i 4 empats, no ha estat derrotada. Pe-

rò Lopetegui, a diferència de Ricardo Gareca al Perú, encara no és un heroi. La roja ha complert les expectativ­es en el camí de recuperar la corona mundial que va perdre calamitosa­ment al Brasil. Els Inques, els últims convidats, consideren que han fet història. “Hem esperat més de 35 anys per estar novament en un Mundial. Gràcies, guerrers, per donar-nos aquesta alegria! Celebrem tots amb responsabi­litat. Amunt Perú! Tornem”, va proclamar apassionad­ament el president de la república peruana, Pedro Pablo Kuczynski.

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? Alba, Morata, Silva i Iniesta, quatre puntals de la selecció actual que aspira al Mundial
DANIEL PÉREZ / EFE Alba, Morata, Silva i Iniesta, quatre puntals de la selecció actual que aspira al Mundial
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain