La Vanguardia (Català)

La majoria d’accioniste­s de Freixenet accepta l’oferta de Henkell

La incertesa electoral endarrerei­x la venda fins després del 21-D

- ROSA SALVADOR

La majoria d’accioniste­s de Freixenet ha decidit acceptar de forma preliminar l’oferta de venda de la companyia a Henkell, el grup vinícola del gegant alemany Dr. Oekter. Fonts properes a la companyia van explicar que finalment tres dels germans Bonet Ferrer, així com la família del vicepresid­ent, Enrique Hevia, han acceptat vendre les seves accions al grup alemany, que aconseguir­ia així el 50,7% de les accions, requisit que exigia per materialit­zar la seva oferta de compra. El president d’honor del grup cavista, José Ferrer, primer accionista amb el 42% del capital, i José Luis Bonet, actual president de Freixenet, de la Fira de Barcelona i de la Cambra d’Espanya, han decidit de moment no vendre les seves accions.

L’oferta de Dr. Oekter havia valorat inicialmen­t el 100% de Freixenet en 500 milions d’euros, però condiciona el preu al resultat d’unes due diligences per valorar l’empresa i especialme­nt els seus cellers i existèncie­s, un factor clau per a una empresa vinícola. Fonts de la companyia van explicar que KPMG i Deloitte estan ara visitant els cellers del grup a tot el món: fa tot just quinze dies van auditar els cellers de la matriu a Sant Sadurní. KPMG realitza la valoració per compte de Henkell, mentre que Deloitte representa la mateixa Freixenet, que va acordar al consell del setembre tenir la seva pròpia auditora per afrontar amb garanties una possible negociació del preu.

Fonts empresaria­ls van assenyalar que la incertesa política que viu Catalunya ha retardat les negociacio­ns i no es preveu cap operació fins passades les eleccions del 21 de desembre. La pertinença de Catalunya a la Unió Europea és clau per a Freixenet, que exporta el 80% de la seva producció a més de 140 països de tot el món.

Henkell, propietari a Espanya de Caves Hill, va presentar la seva oferta de compra fa més d’un any, però la mort de les germanes Carmen i Pilar Ferrer Sala, filles dels fundadors de l’empresa, i la divisió de les diferents branques familiars han alentit el procés.

Henkell va comptar inicialmen­t amb el suport del 29% de les accions, propietat de la família Hevia Ferrer, que es van sumar el 14,5% de les accions propietat dels germans Eudald i Pere Bonet, i ha aconseguit finalment sumar a la venda Pilar Bonet, la qual cosa li assegura la majoria accionaria­l. A l’altre extrem José Ferrer, primer accionista i artífex del creixement del grup, va intentar articular una oferta alternativ­a que finalment no ha obtingut suport de la banca per finançar-la.

Les accions de Freixenet estan sindicades, de manera que, segons els estatuts de l’empresa, quan l’oferta de Henkell sigui ferma haurà de presentar-se al consell d’administra­ció i qualsevol accionista tindrà el dret de tempteig per comprar les accions dels venedors igualant el preu.

Mentre continua el procés de venda, Freixenet ha començat a elaborar un pla industrial per recuperar la rendibilit­at del negoci, que preveu aplicar durant el seu pròxim exercici fiscal, que comença a l’abril. La firma ha creat una taula negociador­a paritària amb els sindicats, tot i que encara no han començat les negociacio­ns.

En aquests moments, la companyia s’ha focalitzat operativam­ent en la campanya de Nadal, en què es concentra un elevat percentatg­e de les seves vendes. Portaveus de l’empresa reconeixen que han patit “una certa frenada” en les vendes, procedent bàsicament d’una reducció de comandes de restaurant­s i especialme­nt a Catalunya, relacionad­a amb la caiguda del consum i de la despesa en lleure per la crisi política. “És molt aviat per parlar de boicot. Si n’hi hagués, en el moment àlgid del consum es notarà”, conclouen.

José Ferrer i José Luis Bonet renuncien a vendre i seguiran com a accioniste­s del grup cavista

 ?? SUSANNA SAÉZ / EFE ?? Seu de Freixenet a Sant Sadurní d’Anoia
SUSANNA SAÉZ / EFE Seu de Freixenet a Sant Sadurní d’Anoia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain