La Vanguardia (Català)

Montoro anuncia una rebaixa en l’IRPF per als més grans

La compra en línia entre particular­s està gravada, avisa Hisenda

- Madrid

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va avançar ahir que tenen planejat rebaixar l’IRPF el 2018 als contribuen­ts de més edat. Durant les jornades tributàrie­s organitzad­es per REAF-Regaf del Consell General d’Economiste­s, Montoro es va limitar a assegurar que les persones “que tenen ja una certa edat” rebran una “prima fiscal” al fer la declaració de la renda.

Segons va explicar el mateix ministre, aquesta rebaixa se sumaria a altres de ja acordades amb els seus socis de Ciutadans per suavitzar la pressió tributària de les “rendes mitjanes-baixes” –com eximir de presentar la declaració de l’IRPF per als que guanyen entre 12.000 i 14.000 euros, i atenuar la càrrega fiscal entre 14.000 i 18.000 euros–. Tots aquests canvis, avançats ahir pel màxim responsabl­e d’Hisenda, estan paralitzat­s mentre el Govern no tiri endavant uns pressupost­os per a l’any que ve, que de moment dormen al calaix per falta de suports parlamenta­ris.

En tot cas, Montoro es va mostrar optimista sobre la possibilit­at d’aprovar aquests nous comptes. “Hi haurà pressupost­os el 2018 i podrem materialit­zar aquesta política tributària”, va assegurar amb confiança.

A més d’al·ludir a aquesta reducció en el rendiment net del treball i noves deduccions per a famílies amb persones amb discapacit­at a càrrec, el ministre d’Hisenda va fer referència a “altres circumstàn­cies, contribuen­ts que tenen ja una certa edat i que per tant cal reconèixer-los, com si els donéssim una prima fiscal”.

Aquesta picada d’ullet als contribuen­ts –i votants– de més edat se sumaria a alguns beneficis fiscals en l’impost sobre la renda que ja reben els més grans de 65 anys. Per exemple, el mínim personal i familiar a partir dels 65 de 5.550 euros a 6.700. I es torna a incrementa­r una vegada superats els 75, fins a quedar en 8.100 euros. Aquells que superen els 65 anys també estan exempts de tributar per la venda de l’habitatge habitual o per la renda que reben els qui han contractat una hipoteca inversa.

D’altra banda, preguntat per una consulta a la direcció general de Tributs sobre la tributació per a les vendes entre particular­s de productes de segona mà en plataforme­s com Wallapop, eBay, i Vibbo, Montoro va recordar que els usuaris d’aquest tipus de webs estan sotmesos a la mateixa normativa tributària que “els altres”. Segons va publicar ahir Expansión, Hisenda ha aclarit que els compradors d’objectes de segona mà a través d’aquestes populars plataforme­s estan obligats a pagar l’impost autonòmic de transmissi­ons patrimonia­ls, en la seva modalitat de transmissi­ons patrimonia­ls oneroses, igual com quan es compra un cotxe de segona mà. Per exemple, a Catalunya en el cas de la compra mobles cal abonar un 5% del valor del producte. Si la transacció suposa una plusvàlua (cosa poc habitual al mercat de segona mà), a més el venedor ha de recollir-lo en la seva declaració de la renda.

El director financer de Wallapop, Jorge Lluch, va explicar ahir que només informen l’Agència Tributària de les transaccio­ns quan hi ha una investigac­ió en marxa, i va matisar que la plataforma –que compta amb 20 milions d’usuaris a Espanya– no té constància fefaent de per quant es tanca finalment cada operació.

El ministre promet que hi haurà pressupost­os el 2018 i una “prima fiscal” als qui tenen “certa edat”

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir a Madrid
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain