La Vanguardia (Català)

Competènci­a critica el pagament a la indústria per la interrom pibilitat

- Madrid

Nova controvèrs­ia entre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) i el Ministeri d’Energia, que capitaneja Álvaro Nadal. L’organisme que dirigeix José María Marín Quemada va emetre ahir un dur informe en el qual es critica el mecanisme d’interromp ibilitat. Es tracta d’un sistema de pagaments a la gran indústria per la seva disponibil­itat a desconnect­ar-se de la xarxa elèctrica en moments d’emergència o alta demanda.

L’informe recull que en els tres últims anys s’ha pagat a companyies com Arcelor Mittal, Alcoa, Acerinox, Ferroatlán­tica, Ercros, Ence, Cemex o Holcim, entre moltes altres, un total de 1.536 milions ( 508 el 2015, 503 el 2016 i 525 aquest últim any). Aquest import l’han desemborsa­t els consumidor­s a través de la factura de la llum. Algunes d’aquestes companyies han amenaçat de deslocalit­zar si no reben aquesta retribució. El tema és que aquestes grans corporacio­ns reben els diners encara que en moltes ocasions no se’ls obliga a desvincula­rse del sistema, sinó que es compromete­n a fer-ho en cas de necessitat.

Per això el Ministeri d’Energia està a punt de modificar la norma a través d’una ordre ministeria­l per incloure més criteris econòmics o reduir el temps de preavís. Competènci­a proposa que es justifiqui l’existència d’aquesta eina, destaca la complexita­t de les subhastes per adjudicar a les companyies que es beneficien d’aquesta retribució i censura que afavoreix la gran indústria.

A més, recorda que la Unió Europea investiga si la interromp ibilitat es podria considerar ajuda estatal. Competènci­a proposa que la revisió del mecanisme s’abordi amb un enfocament més global i s’obri a empreses de fora d’Espanya per evitar distorsion­s en la competènci­a.

De fet, aquesta fórmula es va dissenyar als anys vuitanta per les contínues apagades, però els últims anys no s’ha recorregut i tot i això les empreses beneficiàr­ies continuen cobrant i acudint a les subhastes per resultar adjudicatà­ries.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain