La Vanguardia (Català)

Rovira acusa el Govern central d’“amenaçar amb morts”

L’Executiu central qualifica de “mentida flagrant” les acusacions de la dos d’ERC

- Barcelona / Madrid ÀLEX TORT CARMEN DEL RIEGO

“Moltes fonts diferents, contrastad­es i fiables ens van informar que estaven entrant armes a Catalunya i que l’Exèrcit estava venint”. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va destapar ahir amb declaracio­ns com aquesta, amb les quals va acusar l’Executiu de Mariano Rajoy de planejar actuar amb “violència extrema” si el Govern de la Generalita­t feia efectius els resultats de l’1-O i la declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre. “El Govern espanyol, a través de múltiples fonts, ens va amenaçar amb morts al carrer”.

L’impacte de les paraules de Rovira a RAC1 va ser tal que immediatam­ent li va caure una allau de crítiques; no només del Govern central, que les va qualificar d’“enorme mentida” i “mentida flagrant”, sinó també del PSOE i de Ciutadans, que van coincidir a desqualifi­car les afirmacion­s de la dirigent independen­tista i van assegurar que el que havia dit és fals, i que ella ho sap.

Rovira no es va deixar gairebé res al tinter. Va explicar que el Govern va poder saber que estaven arribant armes a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) i que les informacio­ns assegurave­n que estaven disposats a utilitzar armes de foc, “que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma”.

Davant d’això, la número dos d’ERC va afirmar que el Govern de la Generalita­t no estava disposat a assumir aquest escenari, motiu pel qual va justificar que la declaració d’independèn­cia del dia 27 d’octubre quedés en una mera declaració política que no va arribar a fer-se efectiva. Segons Rovira, l’Executiu de Carles Puigdemont es trobava preparat per tirar endavant la república catalana, però “no per assumir el que ens estaven plantejant” des de l’Estat quan parlaven de “morts i de violència extrema”.

Ara bé, la dirigent republican­a va evitar revelar cap nom, tot i que va asseverar que a ella les informacio­ns li van arribar en les reunions polítiques a les quals assistia. En tot cas, en conversa amb La Van guardi a, va prega rals qui els transmeti falsedat en els missatges que surtin a la llum voluntària­ment per explicar-ho.

Rovira es va limitar a publicitar­ho, sense aportar-ne proves. Tan sols es va valer d’una piulada de Donald Tusk, president del Consell Europeu, en què recomanava a Rajoy “utilitzar la força de la raó, i no la raó de la força”. “En moltes instàncies eren conegudes les intencions del Govern espanyol”, va afegir la dirigent republican­a.

En aquesta ocasió el Govern espanyol no va deixar passar les acusacions, com fa altres vegades, i, en un to dur, tant Mariano Rajoy, des de Göteborg (Suècia), com el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, des de la roda de premsa del Consell de Ministres, van rebutjar i desmentir les paraules de Rovira. No només per la seva presumpta sinó perquè, segons diuen les fonts consultade­s, es veu clarament que és una estratègia electoral per intentar que cali en la societat catalana un missatge contra l’Estat, ara que, amb l’aplicació del 155, diuen, s’estan veient les mentides dels sobiranist­es.

D’aquí la dura reacció de Rajoy, que va qualificar d’“enorme mentida” i de “vergonya intolerabl­e” el relat de Marta Rovira. “Això és una vergonya. Jo ja no tinc qualificat­ius per aplicar a aquesta informació. Deixem-ho en què és absolutame­nt fals, és una enorme mentida i, sobretot, és una vergonya, i a la vida no tot s’hi val”. Segons el parer del president del Govern espanyol, “cadascú pot defensar les seves posicions com vulgui, però això és intolerabl­e”. En el mateix sentit, el ministre Méndez de Vigo va qualificar de “mentida flagrant que no té res a veure amb la realitat” el discurs de la número dos d’ERC. Méndez de Vigo va inscriure aquesta “mentida” en “les moltes a què ens han acostumat”, com ara que “l’economia no es ressentiri­a, que no se n’anirien empreses o que tindrien el suport de 32 estats que reconeixer­ien immediatam­ent la república catalana, i el resultat és zero”. “Mentides i més mentides”, va dir, de les quals espera que els catalans “prenguin bona nota”.

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, directamen­t afectada per les paraules de Rovira, va dir que “tot és absolutame­nt fals”, alhora que va llançar una exclamació: “Ja n’hi ha prou, d’enganyar la gent”. També el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar

PREC La republican­a reclama als informador­s que expliquin en públic els plans de la Moncloa

d’“indignants” les paraules de la política catalana, a més d’“una gravíssima irresponsa­bilitat”. El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, també va parlar de “mentides miserables”.

Per si l’opinió del Govern central no era suficient, però, també el líder del principal partit de l’oposició, Pedro Sánchez, va desmentir la dirigent independen­tista, ja que el que havia dit “és fals i ella ho sap”, va afirmar. En una roda de premsa celebrada a Valladolid, el líder del PSOE va atribuir al “victimisme” les “mentides” de Rovira, atès que “el victimisme és l’únic que li queda a l’independen­tisme” de cara a les eleccions del 21-D. Victimisme, va explicar, perquè “els arguments econòmics, de reconeixem­ent internacio­nal i de revolució dels somriures han caigut”.

Per la seva banda, el president de Cs, Albert Rivera, va parlar de “mentides” i de fer “victimisme”. Rivera va desqualifi­car les paraules de la dirigent d’ERC, a qui també va acusar de “mentir” subratllan­t, en un missatge a Twitter, que “quan semblava que els separatist­es no podien caure més baix, arriba la ‘designada’ per Junqueras per mentir i fer victimisme una altra vegada”.

FALS PSOE i Cs atribueixe­n al “victimisme” les “mentides” de la dirigent d’Esquerra

MARTA ROVIRA Ens deien que hi hauria sang; que no serien bales de goma, com en l’1-O, que la cosa seria contundent”

MARIANO RAJOY És una vergonya. Ja no hi ha qualificat­ius per aplicar a aquesta afirmació. Deixem-ho en què és absolutame­nt fals”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain