La Vanguardia (Català)

El jutge envia Rato a judici per la sortida a borsa de Bankia

L’expresiden­t de l’entitat s’enfronta a una petició de fins a cinc anys de presó

-

El Banc d’Espanya, el governador del qual és Luis María Linde, ha remès un escrit a l’Audiència Nacional en el qual comunica que ha designat dos inspectors per analitzar la informació financera del Popular i esbrinar si Ángel Ron, expresiden­t del banc, i el seu antic consell d’administra­ció van incórrer en algun tipus de delicte en els mesos previs a la seva marxa.

La institució ha enviat una comunicaci­ó al jutjat central d’instrucció 4 de l’Audiència Nacional en el marc de les diligèncie­s prèvies ordenades pel jutge, segons Unive Abogados. El Banc d’Espanya ha designat els inspectors Santiago Jesús RuizClavij­o Ruiz i Pablo Hernández Romeo per realitzar un informe sobre les qüestions sol·licitades.

Aquests inspectors realitzara­n un informe sobre el fullet i la documentac­ió relatius a l’ampliació de capital de 5.000 milions del Popular de juny del 2016, sobre els seus comptes oficials correspone­nts a aquell any i la reexpressi­ó del mes d’abril passat, poc abans de la seva liquidació i venda per un euro. En aquesta etapa, el consell ja havia canviat i Emilio Saracho era el president. Els pèrits també faran un dictamen sobre els preus de vendes d’empreses participad­es, l’evolució de les branques d’activitat i les participac­ions accionaria­ls en altres entitats realitzade­s el 2016 i el 2017.

Per Unive Abogados, aquesta designació, al produir-se en un moment inicial del procés, “permet presumir que el procedimen­t pugui resoldre’s en un període de temps menor” que el que està necessitan­t el cas Bankia, on els pèrits van ser clau. L’octubre passat, el magistrat de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, després d’admetre una querella contra l’antiga cúpula de Banco Popular, va ordenar al Banc d’Espanya designar dos pèrits perquè determinin si la informació comptable del fullet de l’ampliació de capital més infructuos­a de la història reflectia o no una imatge fidel de l’entitat financera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain