La Vanguardia (Català)

El president turc ordena la retirada de quaranta militars a Noruega Turquia deixa un exercici de l’OTAN que feia diana a Erdogan

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

El president de Turquia va ordenar ahir als militars del seu país que abandonin unes maniobres virtuals de l’OTAN a Noruega després que transcendí­s que un dels objectius del simulacre de guerra era ell mateix. El nom d’Erdogan, així com la foto del fundador de Turquia, Mustafa Kemal Atatürk, figuraven sota l’epígraf de “col·laboracion­ista” i “enemic” en una simulació bèl·lica proposada dijous en el Centre Conjunt de Guerra de l’OTAN a Stavanger.

Recept Tayyip Erdogan va fer aquesta revelació ahir, en un discurs davant el seu partit: “Quina mena d’aliança és aquesta?”, va exclamar. De la veracitat i gravetat de l’incident en dona fe la inusual disculpa per carta del secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenber­g, que tot i això va descarrega­r les culpes en “un civil” noruec aliè a l’Aliança. El ministre de Defensa noruec també va lamentar l’incident, que “s’està investigan­t a fons”.

Turquia és el segon exèrcit amb més efectius de l’OTAN, organitzac­ió a la qual pertany des del 1952 i en la qual va tenir un paper insubstitu­ïble durant la guerra freda, quan tenia frontera amb l’URSS. Actualment, continua sent un país en primera línia del front pel seu veïnatge amb Síria, l’Iraq i l’Iran.

Tot i això, les tensions en la relació no han parat de créixer des del 2013, quan Erdogan va amenaçar amb adquirir míssils terraaire xinesos. Els aliats de l’OTAN van aconseguir treure-l’hi del cap, però ara no han pogut evitar la compra per part turca de diverses bateries russes S-400, per 1.700 milions d’euros. El canvi d’escenari té a veure amb el fallit cop d’Estat que l’any passat va intentar assassinar-lo i amb el desenllaç de la guerra a Síria.

Cal dir que 750 militars turcs, d’un total de 900, que durant l’intent colpista donaven servei en l’OTAN o en legacions turques, estan en rebel·lia o detinguts o

El secretari de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, demana disculpes i en culpa un civil noruec

han estat purgats. Noruega, amb Alemanya, és un dels països que més s’ha destacat concedint asil polític a aquests presumptes colpistes.

Encara que Erdogan evita culpar explícitam­ent els EUA o l’OTAN del conat de cop, que va provocar 250 morts entre civils i policies lleials, els seus mitjans afins són molt menys mesurats. I la millora de relacions amb els russos, que estan construint una central nuclear a Turquia, és evident. Aquesta mateixa setmana, Erdogan s’ha reunit amb Putin a Sotxi per preparar la pròxima trobada a Astanà –amb participac­ió iraniana– que tanqui els serrells de la guerra de Síria.

Així mateix el malestar és majúscul a Ankara per la revelació que centenars de gihadistes haurien estat evacuats d’Al-Raqqa, última capital de l’Estat Islàmic, en un pacte entre aquests i les milícies kurdes i àrabs patrocinad­es pels EUA. Turquia ja va ser dessagnada els anys 2015 i 2016 per aquests extremiste­s, ja que és un punt de trànsit obligat per ells. Molts altres atemptats han estat evitats aquest any –l’últim, fa unes setmanes en el centre comercial més gran d’Istanbul– a costa de centenars de detencions de presumptes terroriste­s estrangers.

 ?? ADEM ALTAN / AFP ?? Erdogan, davant del seu retrat i el d’Ataturk, ahir en un acte del seu partit, l’AKP, a Ankara
ADEM ALTAN / AFP Erdogan, davant del seu retrat i el d’Ataturk, ahir en un acte del seu partit, l’AKP, a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain