La Vanguardia (Català)

El ‘black friday’ torna per remuntar la temporada

El ‘divendres negre’ importat dels Estats Units creix i ofereix descomptes especials des del dijous 23 fins al dissabte 25

- MARGARITA PUIG Barcelona

En una temporada marcada per la política, les protestes als carrers, un fred tardà i encara escàs (que afecta sobretot les vendes de roba i complement­s) i unes eleccions a la vista en plena campanya nadalenca, divendres vinent, el de l’esperat black friday, s’ha convertit en la gran esperança del comerç català. “Ha deixat de ser la jornada que inaugurava les compres de Nadal (amb rebaixes específiqu­es per a aquesta data en molts detalliste­s i a grans magatzems) per convertir-se en el miracle que hauria de posar fi a la imatge de les botigues buides, els estocs, la negativita­t i el pessimisme que s’ha apoderat de molts”, explica Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, l’entitat de comerciant­s que engloba els eixos turístics de la ciutat, que preveu un

black friday “més agressiu pel que fa a descomptes, més freqüentat i més obert que mai”.

Ha de ser “el gran tret de sortida i també el repunt previ al Nadal després de dos mesos assolellat­s, però grisos pel que fa a vendes, en què s’han acumulat davallades d’entre el 30 i el 40% en la facturació”, afegeix Alex Miró, el nou director de l’Associació Diagonal Barcelona que busca millores més enllà de la ferma oposició al projecte del tramvia que hereta de la seva predecesso­ra en el càrrec. El seu punt de vista el ratifica Luis Sans, president del comerç Santa Eulàlia i de l’associació d’Amics del Passeig de Gràcia.

Miró, Jené i Sans, els tres responsabl­es dels eixos on les mobilitzac­ions ciutadanes han fet esvair bon dia de vendes, estan preocupats per com han anat les coses aquesta temporada, però saben quines mesures cal prendre. Coincideix­en que “en temporades dolentes, les rebaixes són bones” i també a l’hora de posicionar-se en moments complicats, com quan van reclamar als partits sobiranist­es i entitats canviar l’escenari de la protesta de l’11 de novembre al carrer Marina. El que no evitaran, malgrat tot, és que les eleccions del 21 de desembre es tornin a creuar amb la campanya nadalenca. “Més que res preocupa perquè els canvis de rutines no solen ser bons, però precisamen­t això també pot ajudar a consolidar encara més aquest black friday i convertir-lo en el millor de tots els temps”, conclou Miró.

I així, empesos per aquesta necessitat de recuperaci­ó, són ara més i més diversos els negocis que se sumen a la implantaci­ó d’aquesta festivitat comercial d’origen americà com un imprescind­ible. Abans era cosa del comerç. Ara s’hi apunten “companyies d’asseguranc­es, concession­aris de cotxes i restaurado­rs... i fins i tot immobiliàr­ies”, resumeix Sans.

Tot això fa que el black friday –així s’anomena als Estats Units la jornada posterior del dia d’Acció de Gràcies– arribi “amb més ofertes i uns descomptes en general agressius que poden arribar al 40%, i que ja tenen poc a veure amb l’origen de tot això: els efectes d’aquesta jornada haurien de tenir vigència només 24 hores, però hi ha qui l’allarga tant com pot”, diu Jené, que entén les motivacion­s dels negocis.

Aquesta és una de les raons per les quals, com ja va passar els dos anys anteriors, aquest cop i probableme­nt ja per sempre la majoria començaran els descomptes el dijous 23 (si és que no ho han fet abans) i alguns els allargaran fins al dilluns 27 de novembre. Més a Barcelona que aquest últim diumenge de novembre no té permís per obrir les portes dels seus comerços. Aquí hi ha opcions per a tots els gustos. Des de comerços que des de finals d’octubre anuncien el seu black november o ja van fer els seus special days la setmana passada (és el cas d’Autolica) fins als qui l’estimulen des de mitjans de mes com ara Amazon.

Els qui allargaran fins al ciberdillu­ns com El Corte Inglés (un dels primers a atrevir-se amb el

black friday), Media Markt, Fnac i un altre cop Amazon, i els que es delimiten les promocions a divendres i dissabte, com Santa Eulalia o Tous, que proposen al voltant d’un 20% en una selecció d’articles. D’altres es desvincule­n completame­nt de la proposta americana (la majoria de les firmes de luxe del passeig de Gràcia) i també hi ha una minoria que, com el centre de bellesa Oxiegen, trasllada els descomptes al mes de desembre. En definitiva: per a tots els gustos.

Després de dos mesos assolellat­s però negres pel que fa a vendes, els comerciant­s confien en el miracle americà

 ?? XAVIER CERVERA ?? Josep Vitas, propietari de la llibreria Antinous, observa els preparatiu­s del Pink Friday amb Daniel Fernández, d’Acegal
XAVIER CERVERA Josep Vitas, propietari de la llibreria Antinous, observa els preparatiu­s del Pink Friday amb Daniel Fernández, d’Acegal
 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Una botiga a Barcelona durant la jornada del black friday de l’any passat
ÀLEX GARCIA / ARXIU Una botiga a Barcelona durant la jornada del black friday de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain