La Vanguardia (Català)

Barcelona diu adeu a la poesia de Senza Tempo

Inés Boza s’acomiada després de 27 anys de carrera

- Barcelona

L’escena de la dansa a Barcelona no serà la mateixa una vegada la històrica companyia Senza Tempo, que va fundar fa 27 anys la pamplonina Inés Boza amb Carles Mallol, desaparegu­i definitiva­ment. La crisi ha fet estralls en el teixit creatiu coreogràfi­c. Les solucions econòmique­s que ha proposat la Generalita­t per d’alguna manera continuar ajudant les sempre precàries companyies de dansa no ha tingut resultats gaire feliços. Especialme­nt en el cas de Boza, una de les artistes més carismàtiq­ues i peculiars, que a més va ser pionera de la dansa-teatre a Catalunya.

La seva companyia, que dirigia en solitari des del 2009 –I. Boza/ SenZa TemPo– serà recordada pel llenguatge propi, l’acostament al públic, la innovadora creació d’atmosferes i una poètica que se servia tant del teatre com de la dansa, la imatge i la paraula.

Avui i demà se la podrà veure en acció per última vegada a Barcelona, a la Caldera de les Corts. Un comiat de luxe, perquè es tracta del projecte que suma la seva personalit­at a la de la compositor­a i contrabaix­ista Giulia Valle, que hi participa com a directora musical amb el seu quintet. Parlem del celebrat Edén Club, que es va estrenar al Sismògraf d’Olot i també al Grec d’aquest any.

El consagrat ballarí i coreògraf Toni Mira actua amb Boza, Viviane Calvitti, Carla Pérez Mora i Junyi Sun. Cinc ballarins i cinc músics s’abandonen a aquell moment de la matinada que un club tanca les portes al públic i comença a mostrar una altra veritat a la hipnòtica pista de ball. Mons que es van inspirar en el llibre d’Alessandro Baricco Tres vegades a l’alba.

“Com a final de festa no podia ser millor”, diu Boza. “És un espectacle que el fa un equip que es pot ajuntar poques vegades, deu músics i ballarins magnífics, entre ells David Pastor (el trompetist­a d’aquest país) o Giulia Valle mateixa, i després Toni Mira als seus 60 anys, o jo mateixa, barrejats amb gent jove”.

“No sé si seré com els toreros que després tornen –apunta la coreògrafa–, però de moment penjo la perruca, que no el cap. És a dir, penjo la meva activitat productiva empresaria­l, però això no significa que pengi la creativita­t o l’amor per aquest art”.

Boza explica els seus problemes amb les subvencion­s de la Generalita­t, “que haurien de ser facilitado­rs i cada vegada són més dificultad­ors”. En el seu cas la desfeta la va causar una clàusula de nova aplicació que li canviava el pressupost i l’ajut econòmic un cop tenia aquest últim espectacle en marxa. “Però és que a més les companyies, que hem creat un teixit profession­al i hem lluitat perquè la gent estigui assegurada i cobri uns diners dignes, veiem com ara hi ha una involució. No ho porto bé, això d’anar a taquillatg­e i no tenir la gent assegurada. No vull anar enrere, prefereixo morir i anar endavant. Perquè el que fem nosaltres no són produccion­s teatrals que en poques setmanes estan a punt, sinó espectacle­s de creació, que requereixe­n el seu temps, profundita­t i feina. No pots retrocedir en condicions de treball”.

Paral·lelament, Boza ha trobat en la pedagogia i la transmissi­ó de coneixemen­ts sobre el cos i la creativita­t tot un camp per explorar. El centre cívic del Besòs ha estat el primer espai on s’ha desenvolup­at en aquest camp. “Va ser així com vaig entrar en contacte amb la gent del carrer i vaig descobrir fins a quin està allunyada del seu cos. No és normal que es coneguin els afluents del Segura i no com funciona la respiració. La vida m’ha portat aquí i he descobert que això és més útil que fer espectacle­s”.

Sòcia de La Caldera, ara Boza és directora artística del projecte Tot Dansa que organitza l’Institut Municipal d’Educació del Ajuntament de Barcelona i el Mercat de les Flors, i que va adreçat a centres educatius de secundària públics.

El seu espectacle ‘Edén Club’ amb el Giulia Valle Group es veurà avui i demà a la Caldera de les Corts

 ?? ALFRED MAUVE ?? Boza en un moment d’Edén Club al costat de la contrabaix­ista Giulia Valle i el ballarí Toni Mira
ALFRED MAUVE Boza en un moment d’Edén Club al costat de la contrabaix­ista Giulia Valle i el ballarí Toni Mira

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain