La Vanguardia (Català)

As de l’esport blanc

- JAUME COLLELL

Manolo Orantes va trobar en el tennis l’oportunita­t d’abandonar una vida humil que va obligar la seva família a anar-se’n d’Andalusia per instal·lar-se a les barraques del barri del Carmel a Barcelona. De criatura va fer d’aplegapilo­tes al club de tennis La Salut i d’adolescent va començar a acumular títols després de competir en pistes de mig món.

“És important guanyar allò que persegueix­es perquè això et dona satisfacci­ó”, reflexiona per a aquest diari. Ara que està jubilat, viatja i gaudeix dels seus fills, encara que no deixa d’implicar-se en l’esport blanc, sigui des del club Bonasport que va fundar el 1986 o en el Tennis Barcelona, on ens ha citat. Acabat d’operar de maluc, es passeja amb una crossa i saluda els presents amb el seu caracterís­tic somriure.

El tennista va néixer a Granada el 1949. Té dos germans grans. La seva mare va morir quan tenia sis mesos i el 1951 la família –amb els avis i els oncles– es va traslladar a Barcelona. “Vam patir una vida complicada, però amb els amics del barri jugàvem a futbol, a fet i a amagar, i formàvem bandes per lluitar”. Va ser gràcies a aquests amics que es va acostar al club de tennis La Salut on pagaven vuit pessetes a l’hora per recollir pilotes. Els diners que guanyava, de vegades seixanta pessetes al dia, els donava a casa. L’afició per la raqueta va ser immediata. Recorda els primers professors de tennis, Manuel Rincón i Pedro Mora amb qui improvisav­a petites pistes al carrer. Més tard el va promociona­r en la seva carrera.

Quan Manolo tenia dotze anys, un oncle va poder accedir a un pis a l’Hospitalet i la família se’n va anar del Carmel. El pare ja no estava amb ells perquè feia anys que s’havia tornat a casar. Va poder entrar en la residència Blume per a esportiste­s, on va estudiar. El tennista és esquerrà, encara que escriu i menja amb la mà dreta perquè abans a l’escola no permetien utilitzar la contrària. “Els esquerrans no ho sabem però els altres tennistes ens diuen que tenim avantatge en el joc perquè despistem en les estratègie­s”. Entre les competicio­ns en què ha participat recorda les primeres: el campionat del món júnior a Miami. “Tenia setze anys, tan sols havia jugat a Montecarlo i de sobte veure’m allà durant tres mesos, sense gairebé parlar anglès, a casa d’una família nordameric­ana va ser sorprenent”.

També ocupen un lloc especial els seus tres trofeus Godó a partir del 1969. “Aquells partits eren emocionant­s, a més venien jugadors internacio­nals, era com un Wimbledon”. En una d’aquestes ocasions va derrotar Manolo Santana, que era el seu ídol en aquell moment. “Formava part d’una generació més gran al costat d’Andrés Gimeno i per a mi va ser una trobada molt especial”. Finalment, Orantes destaca l’Open dels Estats Units que va guanyar el 1975. A l’octubre va ser rebut pel cap de l’Estat, Francisco Franco, que moriria al cap d’un mes. “Al desembre estava jugant a Estocolm i vaig rebre una carta anònima amb una foto d’aquella audiència en la qual m’havien dibuixat l’esvàstica als ulls i m’ho vaig passar molt malament”.

A l’estranger va obtenir una imatge diferent tant dels exiliats espanyols com dels països comunistes on jugava. El 1966, a Sud-àfrica, li va causar impressió l’apartheid. “Feien fora els negres de la ciutat a la nit i a les pistes, durant els partits, els tenien segregats en una petita grada situada a dalt de tot”.

En un caràcter forjat a si mateix és fàcil endevinar la tossuderia i determinac­ió, “encara que crec que hauria d’escoltar més els altres i analitzar-ho tot perquè sempre penso que tinc raó”. No es considera egoista i aposta perquè tothom tingui les seves oportunita­ts. “Em sap greu que els joves ho tinguin pitjor que nosaltres, ens falta una millor redistribu­ció”. Al món del tennis, on hi ha molts interessos extraespor­tius, Manolo Orantes ha intentat fer les coses bé, que ningú no s’aprofiti de ningú. Ell es va retirar als 34 anys, va tenir problemes de lesions i intervenci­ons, però continua agafant la raqueta de tant en tant, i diu que se sent igual de feliç al Carmel i a la Diagonal.

El jugador està jubilat, li agrada viatjar, gaudir dels fills i no ha perdut la passió pel tennis

 ?? TONY TRIOLO / GETTY ??
TONY TRIOLO / GETTY
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? A dalt, amb el trofeu Open dels Estats Units que va guanyar el 1975. Sobre aquestes línies, dimarts passat a Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ A dalt, amb el trofeu Open dels Estats Units que va guanyar el 1975. Sobre aquestes línies, dimarts passat a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain