La Vanguardia (Català)

La prevenció rigorosa mitiga l’efecte de les nevades

La prohibició de circular a camions de gran tonatge, no exempta de crítiques, ha permès gestionar amb garanties l’emergència

- FEDE CEDÓ

Protecció Civil va aprendre dels errors i va imposar la prudència en el que es podria haver convertit en una altra jornada caòtica a les carreteres catalanes després de l’activació del pla Neucat per les intenses nevades que van caure a Catalunya durant dos dies. Aquesta vegada la prevenció es va imposar i va propiciar un “nombre d’incidèncie­s anecdòtic”, segons Joan Delort, director de Protecció Civil. Tot i això, la mesura de prohibir la circulació als camions de més de 7,5 tones va xocar amb la crítica i la indignació dels conductors i les patronals del transport.

Durant més de 23 hores els cossos de seguretat van impedir la circulació de vehicles de gran tonatge. Uns 6.500 camions van quedar immobilitz­ats, la majoria a l’AP-7, a la Jonquera, des de les quatre de la tarda de dimarts. En altres punts com Campredó, Port Aventura –amb 2.000 camions estacionat­s– i l’Aldea o la Zona Franca de Barcelona es van habilitar aparcament­s.

Els responsabl­es de Protecció Civil, amb aquestes decisions, també assumien el risc de ser el blanc de les crítiques per excés de prudència, com ha estat, però sembla que els resultats han avalat la gestió. Així, Delort, va destacar el civisme i la cautela dels conductors, que en gran nombre van optar per no utilitzar el vehicle privat durant la jornada, “una prudència exemplar”, va sentenciar, abans de rebaixar la fase d’emergència del pla Neucat al nivell d’alerta.

A Catalunya 99 carreteres van resultar afectades. Les primeres vies que van obrir la circulació després de 23 hores van ser l’AP-7, la C-32 i l’AP-2. Als camions afectats se’ls va facilitar el peatge gratuït entre les tres i les sis de la tarda.

Des del sector del transport de mercaderie­s asseguren que la mesura de tancar les carreteres va provocar “un greu trastorn” als transporti­stes, com va criticar la Confederac­ió Espanyola de Transport de Mercaderie­s (CETM), que considera que la prohibició és “absolutame­nt desproporc­ionada i mancada de flexibilit­at”, ja que no es van tenir en compte les circumstàn­cies de cada via i les diferents condicions meteorològ­iques. A més a més, creuen que és “inacceptab­le” que s’anunciés sense temps de reaccionar, de manera que pensen que és fruit de la “improvisac­ió”, ja que quan es va interrompr­e el trànsit “encara no

La prohibició de circular als camions de més de 7.500 kg va immobilitz­ar més de 6.500 vehicles

hi havia cap carretera afectada” per la neu. La Jonquera, principal punt d’afectació, segons la CETM és el principal corredor de camions entre Espanya i els països de la UE, amb 20.000 camions diaris. La Creu Roja va haver de traslladar­se a molts d’aquests aparcament­s improvisat­s per donar mantes i aliments als camioners retinguts per la borrasca.

Les pèrdues de facturació, pel que els transporti­stes consideren “una irresponsa­bilitat del Servei Català de Trànsit”, represente­n uns 25 milions per jornada. La CETM valora prendre les mesures legals contra els “responsabl­es d’aquest disbarat” i reclamar la reparació dels danys ocasionats.

Les nevades també van afectar centres escolars i universita­ts. Ensenyamen­t va xifrar en 87.563 els alumnes que es van quedar a casa pel tancament de 298 escoles. Molts dels centres no van obrir una vegada es va anunciar que s’anul·laven les línies de transport escolar, unes 1.380, que van deixar sense servei 37.700 estudiants. Les universita­ts de Vic, Lleida i Girona, així com els campus de Terrassa i Manresa de la UPC i el Mundet de la UB també van tancar ahir.

Un total de 87.563 alumnes afectats pel tancament de 298 escoles i l’anul·lació de 1.380 línies de transport

 ??  ?? Postals d’una nevada. A dalt, un
agosarat corredor desafia el mal temps a la carretera de l’Arrabassad­a. Al centre, els camions immobilitz­ats ahir a Lleida. I, a baix,
la imatge de la línia dels Ferrocarri­ls, entre
les estacions de La Floresta i Les...
Postals d’una nevada. A dalt, un agosarat corredor desafia el mal temps a la carretera de l’Arrabassad­a. Al centre, els camions immobilitz­ats ahir a Lleida. I, a baix, la imatge de la línia dels Ferrocarri­ls, entre les estacions de La Floresta i Les...
 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ??
SUSANNA SÁEZ / EFE
 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain