La Vanguardia (Català)

El Mobile del 5G.

El Clínic farà operacions assistides a distància i el port tindrà màquines amb control remot

- DAVID GUERRERO

La cinquena generació de telefonia mòbil protagonit­za l’edició d’aquest any del Mobile World Congress. Barcelona aspira a convertir-se en el laboratori europeu d’aquesta tecnologia, que ha de revolucion­ar el futur.

La capital catalana aspira a convertir-se en un laboratori europeu del nou sistema que revolucion­arà el sector

La tecnologia 5G apareix per totes bandes al Mobile World Congress. És als cartells dels expositors més grans, i la fira s’ha convertit en l’escenari de contínues proves de velocitat de la cinquena generació de la telefonia mòbil. Davant una pantalla, les openeral radores mostren amb números les possibilit­ats del que diuen que ha d’arribar els pròxims anys, però la iniciativa 5G Barcelona ha volgut passar de la teoria a la pràctica i fer un pas més amb aplicacion­s concretes cridades a transforma­r la societat en camps tan diversos com la salut i la logística. “La tecnologia ha d’arribar, però nosaltres ja estem anticipant-nos a escenaris futurs per ser líders quan arribi”, diu amb orgull Carlos Grau, el director general de la fundació Mobile World Capital, impulsora del laboratori a l’aire lliure en què es vol convertir Barcelona amb la implicació de les administra­cions públiques, les empreses privades i els centres d’investigac­ió.

L’hospital Clínic és l’epicentre de les primeres proves en matèria sanitària amb un projecte pilot que permetrà al cirurgià reaccionar a les circumstàn­cies del moment sense necessitat de ser present al quiròfan. “Fins ara es podia interactua­r a distància; a partir d’aquest moment s’obre un horitzó amb oportunita­ts de futur perquè es pugui arribar a operar”, destaca el director ge- del Clínic, Josep Maria Campistol. Una de les claus del 5G és la rapidesa en la transmissi­ó de dades, cosa que permet la teleassist­ència d’un cirurgià expert en operacions a distància. La latència (el temps de resposta) actual és de 0,27 segons i es reduirà a 0,001 segons, una millora decisiva en una intervenci­ó.

La solució s’està posant a prova en un quiròfan robotitzat amb l’última tecnologia digital. S’hi registra audiovisua­lment tot el que passa dins de la sala des de tots els angles possibles i s’envia a temps real la informació a l’exterior perquè els doctors que són a dins puguin disposar de la guia d’un especialis­ta des de l’exterior basat en unes ulleres de realitat virtual i uns comandamen­ts. “L’hospital ja està preparat, ara només falta que la tecnologia 5G es desplegui de manera efectiva”, apunta el cap del servei de cirurgia gastrointe­stinal del Clínic, Antonio de Lacy. Una segona fase permetrà col·laborar entre diferents hospitals de Barcelona, i en un moment més avançat, quan la tecnologia 5G ja estigui desplegada al carrer –s’espera que a partir del 2020–, es podrà connectar amb una ambulància en moviment.

L’altre ús que ha fet públic l’es-

tand de la Mobile World Capital se centra en els projectes industrial­s. En aquest cas les proves s’estan fent al port de Barcelona amb unes màquines teleoperad­es. El 5G permet fer-ne un ús remot a temps real perquè anul·la el temps de latència, que avui dia provoca un desfasamen­t temporal en la tramesa de dades.

La proves al port les està duent a terme Acciona, que també s’ha compromès a traslladar-ho al camp de la construcci­ó amb maquinària pesant sense conductor. En aquest àmbit es pot traduir en una reducció dels riscos laborals i en menors temps d’execució de les obres. L’ample de banda que s’ha posat a prova permet també situar tota la capacitat de computació de les màquines autònomes al núvol, cosa impossible avui dia amb el 4G actual pel gran volum de dades que necessita transmetre. Aquest avenç evita que els processado­rs hagin d’estar físicament instal·lats a cada màquina, amb el conseqüent estalvi de costos. A més, obre la porta a crear un equip d’especialis­tes en manipulaci­ó de la maquinària en qüestió que no s’haurà de desplaçar a cada obra, sinó que podrà operar de manera remota.

Pel que fa a la logística en grans plantes industrial­s, es provarà aquest mateix any l’automatitz­ació de processos de càrrega i transport a factories automobilí­stiques catalanes mitjançant uns robots col·laboratius i autònoms amb capacitat de detectar i superar obstacles. Mitjançant un conveni firmat ahir amb la Mobile World Capital, Acciona farà les proves i Orange serà l’operador de telecomuni­cacions encarregat de la infraestru­ctura amb un desplegame­nt inicial sota tecnologia LTE-M (la més propera al 5G però sense arribar a ser-ho) que permetrà a l’empresa provar els casos d’ús i desenvolup­ar millores de funcioname­nt a partir d’aquest mateix any i fins que es despleguin de manera estable les xarxes 5G. L’acord d’innovació, pioner a escala internacio­nal, tindrà una durada inicial de tres anys i es podria ampliar a altres projectes industrial­s de la companyia.

La iniciativa 5G Barcelona està sumant molts aliats durant els dies del congrés. L’estand, instal·lat en una posició central de la fira, ha rebut suports públics com el del Barça i s’ha donat a conèixer davant actors internacio­nals que busquen llocs per desenvolup­ar els seus projectes associats a la nova tecnologia. Els responsabl­es de la iniciativa asseguren que les properes setmanes tancaran diversos acords.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cirurgià sense bata. Amb unes ulleres de realitat virtual i uns comandamen­ts es pot veure el que està passant al quiròfan en temps real
ANA JIMÉNEZ Cirurgià sense bata. Amb unes ulleres de realitat virtual i uns comandamen­ts es pot veure el que està passant al quiròfan en temps real
 ?? ANDREU DALMAU / EFE ??
ANDREU DALMAU / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain