La Vanguardia (Català)

Antoni Brufau

PRESIDENT DE REPSOL

- CONCHI LAFRAYA Madrid

En un escenari de preus baixos del petroli, Repsol va obtenir el 2017 els millors resultats dels últims sis anys. El benefici net va superar les previsions del mercat i va ascendir a 2.121 milions d’euros, un 25% més que l’any 2016.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va dibuixar ahir algunes de les línies mestres que recollirà el nou pla estratègic de la companyia. “La petroliera diversific­arà el negoci, no entrarà en negocis regulats i se centrarà en activitats amb alts retorns”, va apuntar als analistes en la presentaci­ó de resultats del 2017, quan va guanyar 2.121 milions, un 22% més que l’exercici anterior.

La companyia, presidida per Antoni Brufau, després de la venda del 20% que li quedava a Gas Natural per 3.816,3 milions, iniciarà una nova etapa en què entrarà en nous negocis energètics. Imaz va recordar que el gas serà un element clau en el procés de transició cap a una economia descarboni­tzada. De fet, el 65% de la seva producció i el 75% de les seves reserves actuals són gasistes. Entre els actius que li agraden a Repsol destaca, per exemple, la recàrrega de vehicles elèctrics. Tampoc no descarta entrar en energies renovables “sempre que els retorns de la inversió siguin bons i totalment independen­ts de la regulació”. Per això, invertirà l’obtingut en la desinversi­ó en actius que li proporcion­in més rendibilit­at que el paquet de Gas Natural Fenosa. Malgrat aquesta diversific­ació, Imaz va destacar que el creixement fonamental de Repsol serà “orgànic”. És a dir, buscarà gestionar bé els actuals i futurs camps de petroli i de gas.

Per aconseguir aquells 2.121 milions de benefici el 2017, Repsol va aprofitar la recuperaci­ó dels preus del cru i del gas a partir de juny i va aplicar un estricte pla d’eficiència. Tot això l’ha portat a assolir els millors resultats dels últims sis anys. El preu del Brent va tancar l’exercici per sobre dels 66 dòlars per barril, la qual cosa es tradueix en la seva màxima cotització des de juny de l’exercici 2015.

L’any passat, el benefici brut d’explotació ajustat (ebitda) es va situar en 6.580 milions, gairebé un 31% més que l’exercici anterior; mentre que preveu que aquest exercici assoleixi els 7.000 milions.

De cara a aquest any, Repsol invertirà 3.400 milions i espera que la seva previsió se situï per sobre

El 65% de la producció i el 75% de les reserves actuals del grup petrolier són gasistes

dels 700.000 barrils equivalent­s de petroli. D’aquell import, 2.400 milions es destinaran a l’àrea d’upstream (exploració i producció), mentre que la resta es dedicarà a downstream (refinament, màrqueting, GLP i química).

Malgrat que la venda del paquet de Gas Natural no generarà un dividend extraordin­ari, el consell de la petroliera ha optat per elevar el seu dividend un 12,5%, fins a 0,9 euros per acció. A més, recomprarà el 100% de la part distribuïd­a en accions per compensar l’efecte de dilució del scrip dividend. La petroliera ja va abonar el mes de gener passat un pagament a compte dels resultats del 2017 de gairebé 0,4 euros per acció, per la qual cosa proposarà als seus accioniste­s una retribució complement­ària de l’exercici del 0,5 euros. En els dos últims anys el dividend s’havia quedat congelat en els 0,8 euros, mentre la remuneraci­ó als accioniste­s correspone­nt a l’exercici 2014 va ascendir a 1,96 euros, després que s’abonés un dividend extraordin­ari d’1 euro amb part dels fons obtinguts de la indemnitza­ció per l’expropiaci­ó per l’Argentina d’YPF. La cúpula enllesteix les línies del pla estratègic 2018-2020, que presentarà el 7 de juny, en què el gas tindrà un paper determinan­t en l’era post-Gas Natural Fenosa.

 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Antoni Brufau, president de la petroliera
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Antoni Brufau, president de la petroliera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain