La Vanguardia (Català)

La línia taronja

El liberal critica PP i PSOE per pactar amb els nacionalis­tes

- Barcelona

Albert Rivera diu que el projecte de Cs és l’únic que pot fer front a l’independen­tisme i el populisme.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va reivindica­r ahir en un concorregu­t dinar col·loqui al Círculo Ecuestre el projecte del seu partit com l’únic que pot vèncer l’independen­tisme i el populisme, al contrari, va dir, que el del Govern del PP, que veu instal·lat en l’immobilism­e. Aquesta posició dels populars, per Rivera, ha actuat com a combustibl­e per a les forces independen­tistes.

“Els separatist­es es beneficien de la paràlisi i el conservado­risme d’alguns governs que no volen canviar res, ni el model educatiu ni la justícia ni la llei electoral ni la lluita contra la corrupció”, va assegurar el líder de la formació taronja, que també va criticar el PP pels pactes assolits els últims anys amb els partits nacionalis­tes, un atac que també va dirigir al PSOE. “Lliurar-li Catalunya a Jordi Pujol, a Artur Mas, a CarodRovir­a i a ERC era la millor manera de mantenir el poder a Madrid. Però era pa per avui, fam per demà”, va assenyalar Rivera.

En aquest sentit, el líder de Cs va acusar els governs espanyols dels últims 33 anys de no entendre què estava passant a Catalunya, en part perquè no els interessav­a. “No es pot renunciar a un pam d’aquest país”, va manifestar Rivera després d’insistir que els últims anys molts catalans s’han sentit “abandonats per l’Estat” mentre “els nacionalis­tes han continuat construint la màquina”.

“Quan un diu que a aquell poble de Catalunya no s’hi pot anar o no t’hi fiquis perquè es posaran com una fúria, t’adones que, quan passen els anys, aquest no és el teu país. Fins a l’últim poble de Girona és tan espanyol com la Castellana”, va afegir el líder de la formació taronja, que va dir que no defensar aquesta idea ha fet que “el nacionalis­me s’hagi ficat fins a la cuina”.

El president de la formació taronja, en el torn de preguntes posterior al col·loqui, va tenir l’oportunita­t de posar una altra vegada sobre la taula la necessitat que hi ha, a parer seu, de reformar el model actual d’escola catalana, que també s’ha vist beneficiat del poder que han ostentat els partits nacionalis­tes.

Rivera va demanar al Govern central que s’impliqui en el model i estableixi unes “garanties de mínims” per assegurar que als centres s’ensenyin “valors cívics”

El líder de Ciutadans insta Sánchez a donar la cara i a negociar també els pressupost­os de l’Estat

i no valors identitari­s. “Jo no vull veure estelades penjades en escoles públiques”, va rematar el president de Ciutadans, que va aprofitar l’ocasió per defensar la seva proposta d’escoles trilingües, en què no s’“imposi” cap llengua i se n’aprenguin tres: la de la comunitat, el castellà i l’anglès.

Rivera, que també va carregar contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per una actitud que “posa en perill” la continuïta­t del Mobile World Congress, també va exigir al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, una “oposició constructi­va en comptes d’estar desaparegu­t en combat” i que participi en la negociació dels pressupost­os per abordar les reformes que necessita Espanya.

“El PSOE, en comptes de fer de comentaris­ta de la realitat o de podemitzar-se, hauria de seure a la taula de la realitat”, va manifestar Rivera, que va recordar les 150 mesures que va proposar al Govern central en el pacte que va permetre la investidur­a de Mariano Rajoy i que considera que l’Executiu no està complint.

El líder de Cs va advertir que el seu partit no donarà suport als pressupost­os fins que el PP “reconegui amb humilitat” que ha de canviar “de polítiques i fer un gir cap a la classe mitjana i treballado­ra”. I va supeditar el seu suport a qüestions com que hi hagi una rebaixa de l’IRPF per als mileuriste­s, l’equiparaci­ó de salaris entre cossos de seguretat, més permisos de paternitat i un suport de 1.000 euros a famílies per a escoles bressol.

 ?? PEDRO RUIZ / CIUDADANOS ?? Rivera ahir durant la seva intervenci­ó al Círculo Ecuestre
PEDRO RUIZ / CIUDADANOS Rivera ahir durant la seva intervenci­ó al Círculo Ecuestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain