La Vanguardia (Català)

Un ruïna d’hotel

Creix el conflicte entre els negocis de la família del president i els seus socis a Panamà, que volen esborrar el seu nom

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Els nous propietari­s del Trump Hotel Internacio­nal de Panamà s’han embrancat en una dura batalla –no només legal– per deslligar-se de la marca del president dels Estats Units, la qual culpen dels seus mals resultats econòmics.

Ni les espectacul­ars vistes de l’oceà Pacífic, ni el seu icònic disseny en forma de vela ni les ofertes comercials ja no són suficients per mantenir a la superfície el negoci del Trump Hotel Internacio­nal a Panamà. “Qui digui que menys és més és que no s’hi ha allotjat mai”, resa la seva publicitat. Els seus nous propietari­s discrepen. Alguna cosa sobra a l’hotel, el seu nom, i s’han embrancat en una dura batalla –no només legal– per deslligar-se com més aviat millor de la marca del president dels Estats Units, que culpen dels seus mals resultats econòmics.

L’enfrontame­nt va començar poc després que un inversor de Miami, Orestes Fintiklis, adquirís 202 de les 369 unitats de l’hotel en una liquidació l’estiu passat. Avalat per l’associació de propietari­s, el nou accionista majoritari va trigar poc a acusar de mala gestió els responsabl­es, Trump Organizati­on. A l’octubre van anar als tribunals per acabar el contracte d’explotació i reclamar compensaci­ons. La iniciativa, sosté l’empresa, viola els termes de l’acord de venda i es nega a accedir a les seves demandes.

L’assumpte acabava de passar a mans d’un tribunal d’arbitratge quan, la setmana passada, Fintiklis es va presentar a l’hotel per lliurar cartes d’acomiadame­nt als empleats de Trump. La seva reacció va ser qualsevol cosa menys amistosa. Entre crits i forcejamen­ts, li van vetar l’entrada a les oficines i a la sala de control de l’hotel i es van atrinxerar a les dependènci­es, aixecant barricades amb mobles.

“Fintiklis va arribar a Panamà amb un equip de seguretat privada canalla i van llançar un atac coordinat per prendre físicament el control de l’hotel”, ha denunciat Trump Organizati­on en un comunicat aquest dilluns.

Segons el relat de The Washington Post, Fintiklis es va dirigir llavors al vestíbul de l’hotel i, a tall de protesta, va començar a colpejar el piano. Després va tallar l’electricit­at en part de l’edifici, un complex immobiliar­i de 70 pisos que comprèn apartament­s i espai d’oficines, a més de l’hotel. L’inversor assegura que va veure els gestors destruir documents. L’equip de Trump va acabar trucant a la policia local per demanar ajuda però, al final, van ser els seus guàrdies de seguretat els que van sortir emmanillat­s de l’hotel. La fiscalia panamenya ha obert una investigac­ió per indagar sobre la denúncia de Fintiklis.

L’hotel Trump Internacio­nal de Panamà és el tercer dels negocis immobiliar­is alçats pel president dels Estats Units que pretén desfer-se del seu cognom. La marca s’havia convertit en una rèmora per als hotels a Toronto i el barri del SoHo, a Nova York, que finalment van arribar a un acord econòmic amb el grup Trump per esborrar-ne el nom. A diferència d’altres presidents, Trump es va negar a desfer-se dels seus negocis privats abans de prendre possessió. Es va limitar a traspassar la seva titularita­t als seus fills. “Crec que aquesta situació confirma els pitjors temors d’algunes persones”, afirma Jordan Libowitz, cap de comunicaci­ó del grup de pressió Ciutadans per la Responsabi­litat i l’Ètica a Washington. “Ara la seva companyia s’enfronta a problemes legals en un país estranger, una cosa que hauria estat fàcilment evitable si hagués venut els seus negocis. Així, la gent no es preguntari­a si prendrà mesures en relació amb aquest país que vagin en benefici dels ciutadans o d’ell”, planteja.

El Govern de Panamà rep ajuda dels EUA contra el narcotràfi­c i actualment reclama l’extradició de l’expresiden­t Ricardo Martinelli, que ha de ser jutjat per corrupció. Per dissipar els temors sobre possibles conflictes d’interessos, Trump va anunciar que donaria els beneficis obtinguts per l’estada de governs estrangers als seus hotels al pressupost federal.

L’equip del magnat es va atrinxerar a l’establimen­t quan el nou accionista va anar a acomiadar-los

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain