La Vanguardia (Català)

L’algoritme de la massa

- ALBERT MOLINS

Investigad­ors de la UAB i de la Universita­t de Florència han desenvolup­at una tècnica que calcula de forma més precisa, mitjançant imatges estàtiques i de vídeo, el nombre de persones en aglomeraci­ons.

Investigad­ors del Centre de Visió per Computador (CVC-UAB) i de la Universita­t de Florència han desenvolup­at una nova tècnica –basada en un algoritme– que ajuda a fer estimacion­s més precises del nombre de persones en aglomeraci­ons mitjançant imatges tant estàtiques com de vídeo. En comparació amb els mètodes que es fan servir actualment, l’algoritme desenvolup­at per l’equip del doctor Joost van de Weijer al CVC-UAB té un marge d’error d’un 10% a un 20%, el més baix que s’ha aconseguit fins ara en aquest àmbit.

Aquest algoritme utilitza tècniques de visió artificial per poder estimar el nombre de persones en imatges i parteix “d’una tècnica anterior que ja existia”, explica el doctor Van de Weijer, però a la qual s’han introduït algunes millores. Aquesta nova tècnica elimina la necessitat d’haver d’utilitzar una gran quantitat d’imatges processade­s per humans prèviament que diuen a l’ordinador què hi ha dins de cada píxel. Aquest és el principal problema a l’hora d’entrenar un algoritme, pels costos en temps i diners. Per contra, la tècnica del doctor Van de Weijer i el seu equip utilitza “algunes imatges anotades, però moltes menys que els sistemes actuals, i sobretot s’ensenya a l’algoritme mitjançant fotos i vídeos sense processar prèviament”, diu Van de Weijer. D’aquesta manera, l’entrenamen­t és més ràpid i econòmic.

El nou procés dissenyat per l’equip del CVC-UAB dona a l’ordinador una primera imatge i després se li donen retalls de la mateixa foto perquè aprengui que hi ha menys gent a la segona foto.

Fins ara, la problemàti­ca en aquest camp se centrava en les distorsion­s de perspectiv­a, distribuci­ó desigual, il·luminació complexa o variació d’escala, que feien que els algoritmes de visió artificial no fossin capaços de comptar el nombre de caps en una imatge. Els investigad­ors del CVC-UAB han aconseguit un algoritme que utilitza mapes de densitat i que elimina la majoria d’aquestes distorsion­s.

De moment, aquesta nova tècnica està en fase de prototip i encara no està a punt per comptar sol les persones que hi ha en una manifestac­ió, però “pot ajudar les persones que fan aquest tipus de càlculs a millorar les seves estimacion­s, i concretame­nt a saber quanta gent hi ha per metre quadrat”, diu Van de Weijer.

Segons els investigad­ors, un software d’aquest tipus pot ser d’utilitat “per comptar cèl·lules, per comptar el nombre d’exemplars d’animals en estudis mediambien­tals o per tenir un control més precís d’inventaris en la indústria”, assegura Van de Weijer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain