La Vanguardia (Català)

A Parkland en falten disset

Tornada a l’institut de Florida mentre creix el furor antiarmes

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un uniformat abraça una noia i a ella se li escapen les llàgrimes.

Aquesta és una de les escenes carregades d’emoció que es va viure ahir al campus de l’institut de Parkland (Florida). Un gran desplegame­nt policial i mediàtic va marcar la tornada a les aules, quan fa dues setmanes de la matança de Sant Valentí, perpetrada per l’exalumne Nikolas Cruz, de 19 anys. Hi havia 14 pupitres buits i tres educadors absents.

Hi va haver 17 segons de silenci. El Pavelló 12, principal escenari de la matança, continua tancat. No era una jornada normal. Samantha Fuentes va decidir no entrar. “Se’m fa impossible simular que això és igual”, va dir a les càmeres. A la cara i a les cames es veien encara les marques i les ferides dels resquills i dels casquets “de bales que van matar amics”. Altres, com Leni Steinhardt, malgrat reconèixer que “tinc un nus a l’estómac”, va assegurar que estava preparat. “Vull abraçar els meus companys i donar les gràcies als professors que van salvar la meva vida aquell dia”, va remarcar. “En trenca el cor que n’hi hagi disset que no tingui la mateixa sort”. Sheila va confessar que estava atemorida, però que havia de treure forces de flaquesa i tornar a les classes. “Hem de fer-ho per ells (els morts), no podem permetre que la seva mort sigui en va, això és per ells”, va subratllar.

“Em fa feliç tornar a l’escola”, va declarar a l’ABC Carmen Lo, que en el tiroteig va perdre la seva íntima amiga, Carmen Schentrup. “Penso que el millor per interès nostre és unir-nos en el dolor, disposats a què es produeixin canvis en nom de les disset víctimes i d’altres més al país”. A qui també se li va fer un nus a l’estómac va ser a Fred Guttenberg, que va perdre la seva filla Jamie i que va tornar a acompanyar el seu fill. “No tinc por perquè ara aquest col·legi és el més segur d’Amèrica”, va afirmar a la CNN. “El meu fill arriba sense la seva germana. Les amigues de la meva filla són aquí i acostumave­n a entrar amb ella, i ara ja no”, va lamentar.

“Imagina que pateixes un accident d’avió i tornes a viatjar en aquest avió una vegada i una altra, i esperes que aprenguis i que no hi ha res d’erroni”, va explicar a l’NBC David Hoog, un altre superviven­t. Hogg va saltar a la fama, i es va emportar el menyspreu dels ultres conspirado­rs, perquè, mentre s’arrecerave­n de Cruz, va gravar entreviste­s als seus companys. El document és un al·legat demolidor contra l’imperi de les armes i un dels pilars del moviment Never again ,el mai més a la barra lliure de màquines de guerra, com l’AR-15 que va empunyar Cruz, organitzat a partir del 14 de febrer.

Els testimonis dels estudiants han propulsat les protestes. Es prepara una gran marxa sobre Washington per al dia 24. Però hi ha coses que, a més de l’institut de Parkland, també han canviat.

Diverses empreses han trencat relacions amb l’Associació Nacional del Rifle (NRA). Dick’s Sporting Goods, una de les cadenes de venda d’armes més grans, va anunciar ahir que retira immediatam­ent la comerciali­tzació de l’AR-15 i similars.

Edward Stack, director executiu i fill del fundador, va dir que “no volem ser part d’aquesta història”. Stack va insistir: “Veus aquesta tragèdia, aquests joves manifestan­tse, i comprens que s’ha de fer alguna cosa, ja n’hi ha prou”.

 ?? EDUARDO MUNOZ / REUTERS ?? ‘Dret diví’. L’Església de la Unificació, amb seu a Newfoundla­nd (Pennsilvàn­ia), va celebrar ahir una cerimònia en la qual els
seus sacerdots duien fusells AR-5. El seu líder, Sean Moon, afirma que Déu va donar el dret als homes d’anar armats
EDUARDO MUNOZ / REUTERS ‘Dret diví’. L’Església de la Unificació, amb seu a Newfoundla­nd (Pennsilvàn­ia), va celebrar ahir una cerimònia en la qual els seus sacerdots duien fusells AR-5. El seu líder, Sean Moon, afirma que Déu va donar el dret als homes d’anar armats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain