La Vanguardia (Català)

Tornen les cues al Sant Sepulcre després de tres dies tancat

- Agències

Les portes de l’església del Sant Sepulcre de Jerusalem es van reobrir després de tres dies de tancament i van tornar les habituals cues davant el templet o edicle que suposadame­nt allotja la tomba de Jesucrist. Els representa­nts de les comunitats ortodoxa, catòlica i armènia, que mantenen la custòdia de l’església, van decretar el tancament en protestes per unes noves taxes municipals i altres projectes legislatiu­s vinculats a les propietats de les diferents confession­s.

De fet, la reobertura del lloc sant per als cristians ha vingut precedida d’una intervenci­ó del primer ministre israelià en persona, Benjamin Netanyahu, en comunicaci­ó amb l’alcalde de Jerusalem, Nir Barkat. D’aquestes deliberaci­ons és d’on ha nascut l’espècie de moratòria fixada en l’aplicació de les noves disposicio­ns fiscals i la posada en marxa d’una comissió que estudiarà la seva futura aplicació. Es tracta d’un grup de treball que estarà format per totes les parts. El cas és que de moment, s’ha guanyat temps. Les comunitats custòdies de l’església (ortodoxos, catòlics i armenis) no hauran de fer front a nous gravàmens mentre durin les feines d’aquesta comissió.

La inèdita clausura, que va començar diumenge, es va produir després que l’Ajuntament de la ciutat ordenés congelar comptes bancaris de les tres esglésies custòdies, a qui acusa de l’impagament de l’impost sobre béns immobles (IBI), del qual estaven exemptes històricam­ent.

L’alcalde Barkat va defensar que la taxa s’ha d’aplicar als llocs que no estan destinats al culte, com comerços, hotels, salons i negocis, i va assegurar que les esglésies mantenen un deute de 186 milions de dòlars. Els responsabl­es de les tres comunitats afectades addueixen que aquest i un altre projecte parlamenta­ri en tramitació, que també afecta les propietats de les diferents esglésies, “sembla un intent de debilitar la presència cristiana” a Terra Santa. El complex reobert acull el lloc de la crucifixió i la resurrecci­ó de Jesús, segons la tradició. Es troba dins de la ciutat emmurallad­a, en la part est annexionad­a unilateral­ment per Israel des del 1967, i això provoca no poques susceptibi­litats entre les comunitats cristianes locals, fonamental­ment palestines.

Armenis, catòlics i ortodoxos van tancar el recinte en protesta per nous recàrrecs impositius

 ?? AMMAR AWAD / REUTERS ?? Templet del Sant Sepulcre, ahir
AMMAR AWAD / REUTERS Templet del Sant Sepulcre, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain