La Vanguardia (Català)

Cs, PSC i PP recorren contra les esmenes sobre la república

- Barcelona

La intenció de la CUP que el Parlament ratifiqui la declaració unilateral d’independèn­cia durant el ple d’avui ha posat en alerta els grups constituci­onalistes. Ciutadans, PSC i PP han recorregut contra l’admissió a tràmit per part de la Mesa de les esmenes anticapita­listes a la proposta de resolució de Junts per Catalunya perquè consideren que no s’ajusten a la legalitat.

El text presentat pel grup de Carles Puigdemont expressa el rebuig a l’aplicació de l’article 155 i pretén restituir el president cessat de manera simbòlica per no tenir problemes judicials. La CUP, però, ho considera insuficien­t i ha registrat canvis al text original per reafirmar la proclamaci­ó d’una “República catalana”.

La Mesa del Parlament va admetre a tràmit ahir aquestes esmenes malgrat que els lletrats de la Cambra van advertir que contravene­n les resolucion­s del Tribunal Constituci­onal (TC), i per tant serien il·legals. Tot i això, el bloc independen­tista va fer valer la seva majoria a la Mesa per donar curs a la tramitació. “No podem fer una censura prèvia del debat parlamenta­ri”, van argumentar des de les files sobiranist­es. Es tracta de la mateixa justificac­ió que donaven els membres de l’anterior Mesa per desatendre els requerimen­ts de l’Alt tribunal. Junts per Catalunya estudia ara si accepta les esmenes o no.

Els socialiste­s apunten en el seu escrit de reconsider­ació que els anticapita­listes no tenen cap altre objectiu que tornar a declarar la independèn­cia i consumar la secessió de Catalunya, i que això és inconstitu­cional i contrari a l’Estatut d’Autonomia. “Hauria de quedar bastant clar, i creiem que també ho hauria de ser per a la Mesa, que la pretensió de reiterar una il·legítima declaració unilateral d’independèn­cia, de pretendre restablir un inexistent Estat català independen­t, i de consumar, doncs, la secessió intentada el mes d’octubre passat suposa una contradicc­ió de dret i una inconstitu­cionalitat palmària i evident”, assenyala el PSC. I afegeixen que l’admissió a tràmit d’aquestes esmenes suposa “una vulneració de les reiterades advertènci­es” que van rebre els anteriors membres de la Mesa per part del TC, en què els notificava el seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir les decisions judicials sobre això.

En el mateix sentit apunta l’escrit de reconsider­ació presentat pel PP. Els populars subratllen “el deure” de la Mesa de no admetre a tràmit “iniciative­s parlamentà­ries contràries a la Constituci­ó”. “El contingut de les esmenes presentade­s per la CUP és manifestam­ent inconstitu­cional”, assenyalen, perquè la seva intenció no és cap altra que reafirmar “la declaració d’independèn­cia i la proclamaci­ó de Catalunya com un Estat independen­t en forma de república, tal com va acordar de manera il·legal aquesta Cambra el 27 d’octubre del 2017”. I insisteixe­n

que les esmenes dels antisistem­a “eludeixen la suspensió i nul·litat” de determinat­s actes parlamenta­ris acordats pel TC”.

El grup de Ciutadans treballava ahir a la tarda en el seu escrit de reconsider­ació i tenia previst registrar-lo abans que comenci el ple d’avui.

Està previst que la Mesa i la Junta de Portaveus es tornin a reunir avui a primera hora per analitzar les peticions de Ciutadans, PSC i el PP, i en acabat hauria de començar el ple.

El grup socialista ha sol·licitat, a més, un informe als serveis jurídics del Parlament perquè avaluïn si les esmenes de la CUP són inconstitu­cionals i si vulneren les decisions del TC. Una sèrie d’esdevenime­nts, en definitiva, que insereixen el Parlament en el mateix patró d’abans de les eleccions de desembre, amb l’activitat de la Cambra pendent de si s’infringeix la legalitat o no.

A part de la proposta de resolució de Junts per Catalunya, el ple d’avui debatrà quatre iniciative­s més de Ciutadans, PSCUnits, Catalunya En Comú-Podem i el PP en les quals s’abordarà la situació política actual. La de Ciutadans denuncia la “paràlisi” que viu Catalunya i la “patrimonia­lització” de les institucio­ns pels independen­tistes; la del PSC demana d’activar el rellotge de la investidur­a; la dels comuns rebutja l’aplicació de l’article 155 i defensa l’escola catalana, mentre que la del PP advoca per la “normalitza­ció” de les funcions del Parlament i per efectuar una investidur­a dins de la Constituci­ó i l’Estatut.

La Mesa va donar curs al text de la CUP malgrat l’advertènci­a dels lletrats

Els grups afirmen que es vulnera la Constituci­ó i l’Estatut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain