La Vanguardia (Català)

Catalá no vol que hi hagi llaços grocs a les conselleri­es

El ministre és partidari de la prohibició en edificis públics

- Madrid

El Govern espanyol no s’ha plantejat, si més no ara com ara, prendre cap mesura, però el ministre de Justícia, Rafael Catalá, seria partidari que es prohibís que els edificis públics de Catalunya llueixin llaços grocs, com passa a la Conselleri­a de Cultura de la Generalita­t .

En una entrevista a Las mañanas, de Ràdio Nacional, el titular de Justícia va assenyalar que per impedir que s’exhibeixin aquests llaços caldria valorar si s’està incomplint cap norma, perquè “els edificis públics són de tots”. En concret, Catalá es refereix a la llei d’ús de banderes i símbols, que han de representa­r tothom, i subratlla que els llaços grocs represente­n “només uns quants” i represente­n “una ideologia”, la que considera que els dirigents independen­tistes empresonat­s són “presos polítics”. “Són símbols partidiste­s”, indica el ministre, i per això no haurien d’estar en llocs públics.

Una altra cosa diferent és que hi hagi polítics que portin a la solapa aquests llaços, assegura el ministre, perquè això és una decisió personal de cadascú, tot i que a ell no li agrada que persones amb càrrecs públics institucio­nals, com ara el president del Parlament, llueixin a la solapa un llaç groc, fins i tot quan exerceix com a tal. A parer seu, fer això suposa confondre el que suposa ser un càrrec institucio­nal amb “creure que continuen sent representa­nts d’un partit”, quan, com a president del Parlament, ha de representa­r tots els catalans, i no pas una minoria. A més, recorda el ministre, els independen­tistes van obtenir menys vots en les eleccions del 21 de desembre que els que no ho són.

Per aquesta mateixa raó, Rafael Catalá considera que Roger Torrent es va equivocar divendres quan va anar a l’acte organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona, un acte institucio­nal, i hi va acudir amb el llaç groc a la solapa. I el va portar també diumenge a la nit al sopar d’inauguraci­ó del Mobile World Congress, presidit pel Rei. Es tracta d’actes institucio­nals als quals va com a president del Parlament, i no com a diputat d’un partit independen­tista, amb la qual cosa, a parer seu, el llaç groc sobrava, a més d’altres actuacions, com la insubordin­ació al rei Felip VI en la rebuda oficial amb motiu d’aquest mateix certamen.

El ministre de Justícia es va mostrar molt enfadat amb les afirmacion­s de Torrent en l’acte del Col·legi d’Advocats, quan va dir que a Espanya no hi ha llibertats i que es violen els drets humans, “com si fos en un míting d’ERC”, va subratllar el ministre.

Catalá va reconèixer que, davant aquestes paraules, quan membres de la judicatura catalana es van aixecar i es van absentar del saló on se celebrava l’acte, ell també va pensar a aixecar-se. Igualment va pensar a contestar-li en el seu discurs, però no ho va fer, precisamen­t, va dir, “per mantenir la representa­ció institucio­nal”, ja que era allà en representa­ció del Govern d’Espanya.

Ho va fer després de l’acte, assegura Catalá, en una conversa: “Li vaig recordar que era el president del Parlament i, com a tal, representa­va tots els catalans”.

El titular de Justícia reconeix la dificultat legal d’impedir l’exhibició dels polèmics símbols

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain