La Vanguardia (Català)

L’Hospitalet també reclama acostar els presos a presons catalanes

- JOSE POLO L’Hospitalet de Llobregat

Com ja van fer altres ciutats governades pel PSC, entre les quals Tarragona, Santa Coloma de Gramenet o Sant Boi de Llobregat, el ple municipal de l’Hospitalet de Llobregat va aprovar dimarts al vespre una moció que reclama acostar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a presons catalanes.

El text, presentat pel PDECat, va tirar endavant després de negociar-se amb el govern municipal, encapçalat per la socialista Núria Marín. L’alcaldessa forma part de l’executiva federal del PSOE. La iniciativa demana de traslladar els líders independen­tistes a centres penitencia­ris de Catalunya “de manera immediata, per raons humanitàri­es, mentre no es produeixi l’excarcerac­ió”. Va rebre el suport de totes les formacions menys el PP i Ciutadans, i expressa el seu “rebuig de la decisió de mantenir en presó preventiva càrrecs electes i representa­nts de les dues entitats més importants de Catalunya”.

La moció també considera que l’aplicació de la presó preventiva adoptada pel Tribunal Suprem “dificulta la normalitza­ció de la situació política a Catalunya”. “Espero que es generi un clamor unànime que sobrepassi els colors polítics i que l’Estat prengui consciènci­a del càstig afegit que representa tenir-los lluny de les seves famílies”, va considerar el portaveu del PDECat, Jordi Monrós.

El PSC de Barcelona va votar en contra d’una moció similar, però amb matisos diferents, a la capital catalana argumentan­t que la intenció real de la iniciativa era “traslladar el debat independen­tista a l’Ajuntament”. A més a més, el grup liderat per Jaume Collboni no estava d’acord que s’atribuís la “paràlisi” política a Catalunya a les decisions de la justícia, com sí que feia aquell text.

Dimarts la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va insistir que el seu partit ha dit “des del primer moment” que la decisió de mantenir els líders independen­tistes en presó preventiva és “desproporc­ionada” i també va defensar el seu trasllat a presons catalanes.

En el mateix sentit es va expressar el primer secretari del partit, Miquel Iceta, en una entrevista a RAC1 la setmana passada. Iceta també va defensar l’acostament dels independen­tistes empresonat­s per una qüestió d’“humanitat”. Així mateix, va qualificar de “desproporc­ionada” la presó preventiva i d’“exagerada” l’acusació de rebel·lió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain