La Vanguardia (Català)

L’oposició pugna per reformar la ‘llei mordassa’ en sentits oposats

El PSOE i Podem volen blindar drets polítics, i Cs, més duresa contra els okupes

- PEDRO VALLÍN Madrid

La derogació de l’anomenada llei mordassa va per llarg. El desbloquei­g de la proposta de derogació del PNB, congelada a la Mesa del Congrés per PP i Ciutadans durant un any, no obre la porta a una imminent abolició de la llei de Seguretat Ciutadana impulsada pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i aprovada el 2015 amb l’únic suport de la majoria absoluta del PP. Pactar una ponència comuna en la comissió requerirà intenses negociacio­ns polítiques i tècniques. I només és el principi.

En la part política, ahir es va fer evident el sentit divers en què van les doctrines del que ha de ser una llei de Seguretat Ciutadana del segle XXI. El grup confederal d’Units Podem, En Comú i En Marea presentava les esmenes que proposa, que persegueix­en un eixamplame­nt de les garanties i protecció de les llibertats civils i polítiques enfront de l’enduriment que va suposar la llei en vigor, resposta del PP a les mobilitzac­ions ciutadanes derivades de la crisi política i econòmica, expressade­s en les marees, el 15-M i moviments com les plataforme­s antidesnon­aments. Ricardo Sixto (IU), Ione Belarra i Rafa Mayoral (Podem), i Yolanda Díaz (En Marea) van assenyalar que la redacció del seu text neix del diàleg amb les organitzac­ions de la societat civil, així com de la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que estableix que “no és possible cap tipus de represàlia, ni administra­tiva ni penal, per l’exercici dels drets fonamental­s de reunió, expressió o manifestac­ió, sempre que no hi hagi perill per a béns i persones”, va recitar Mayoral. Així, Podem pretén transcendi­r l’abolició: “No derogarem la llei mordassa per tornar a la llei Corcuera”, va assegurar Díaz.

La línia de recuperar drets i reparar la involució democràtic­a de la llei mordassa també presideix l’estratègia del PSOE, diuen fonts del seu grup, que, tot i això, no defensarà esmenes a la proposta de derogació del PNB. El seu pla és abolir la llei del Partit Popular i tot seguit començar a tramitar-ne una de nova, encara que això suposi que estigui temporalme­nt en vigor la llei Corcuera, del 1992. Els socialiste­s confien a pactar amb PNB i Units Podem la ponència en comissió, i anuncien que la seva llei alternativ­a pretén simultània­ment millorar la protecció dels ciutadans en l’exercici dels seus drets i la dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, delimitant les ambigüitat­s que emparen comportame­nts arbitraris.

Ciutadans també treballa en esmenes, però just en sentit contrari. Els d’Albert Rivera pretenen “millorar la llei mordassa”, assenyalen fonts de la formació, incorporan­t-hi mecanismes perquè els agents puguin actuar de manera més expeditiva contra expression­s de resistènci­a o desobedièn­cia, com el fenomen okupa, i contra les organitzac­ions criminals dedicades al narcotràfi­c. També proposen endurir el càstig al maltractam­ent animal i, entre altres canvis, ampliar els actuals supòsits d’identifica­ció d’un ciutadà per agents de l’ordre, afegint-hi la hipòtesi d’una eventual conducta delictiva futura.

El PSOE renuncia a presentar-hi esmenes i anuncia un projecte de llei nou després d’obtenir la derogació

 ?? DANI DUCH ?? Ione Belarra (Podem), Yolanda Díaz (En Marea) i Ricardo Sixto (IU) presentant la seva alternativ­a a la llei mordassa al Congrés
DANI DUCH Ione Belarra (Podem), Yolanda Díaz (En Marea) i Ricardo Sixto (IU) presentant la seva alternativ­a a la llei mordassa al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain