La Vanguardia (Català)

I anar passant els dies

- Quim Monzó

Aprincipis de gener es va saber que Podem es replanteja el futur. No sols per les purgues internes que tanta mala imatge van donar a un partit que en principi es presentava com a paladí de la transparèn­cia i l’honestedat. A tots els sondejos –i a les enquestes privades– perd vots de manera clara. Després de presentar-se a Catalunya com la solució equidistan­t a tots els mals, les eleccions del 21-D van deixar la franquícia de Xavier Domènech en una situació risible.

Dos mesos després, comença març i s’amplia el que s’anunciava llavors. A les campanyes electorals de l’any que ve, Units Podem, la coalició que manté amb Izquierda Unida, difuminarà el nom i centrarà el focus en el cap de llista. A cada comunitat autònoma es presentara­n amb el nom que millor els sembli: res d’una única denominaci­ó. Les coses han d’estar cardades perquè hagin arribat a la convicció que presentar-se com a Units Podem no sols no els fa sumar vots, sinó que els en resta. És una operació de maquillatg­e que fa pensar en la de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya, que va haver de passar un viacrucis de noms en què van descartar els de

Comença març i s’amplia el que s’anunciava el gener: Units Podem difuminarà el seu nom

Més Catalunya, Catalans Convergent­s, Partit Nacional Català –i potser algun altre que ara no recordo– per acabar adoptant el de Partit Demòcrata Europeu Català, amb un dels acrònims amb menys ganxo de la història: PDeCAT. “P” per Partit, “D” per Demòcrata, “e” (en minúscula!) per Europeu i, en canvi, “CAT” per Catalunya (amb les tres lletres en caixa alta). Un desgavell conceptual.

Les direccions de Podem i IU consideren que, amb la marca comuna sota mínims, el millor que poden fer és que cada candidat se’n distanciï tant com pugui. A Andalusia ja han registrat el nom de Marea Andaluza, que recorda la Marea Atlántica que el 2014 van crear, a Galícia, Esquerda Unida, Podem, Compromiso por Galicia, Equo, Anova... Llegeixo a El Periódico: “En un context de profunda desmobilit­zació del seu electorat, busquen més emocionar i oferir una imatge de solvència, de bona gestió, que replegar-se en dogmes identitari­s”. El millor de tot és que per una banda els podemites diuen que la culpa d’haver perdut un milió de vots a les eleccions del 2016 és que anaven aliats amb IU i, per l’altra, IU culpa els podemites d’ocupar les primeres posicions, de tenirlos a ells arraconats i, tot sumat i restat, ser-los un llast.

És entretingu­t observar des de la distància com es llencen els plats pel cap els que suposadame­nt haurien d’anar de bracet per un objectiu comú. És entretingu­t i, a més, permet canviar d’aires i desviar l’atenció de la disputa marciana que encara hi ha a Catalunya entre els dos partits que, en pura lògica, haurien de formar govern i no es posen d’acord si la part contractan­t de la primera part ha de ser considerad­a com la part contractan­t de la primera part o si valoren la possibilit­at que la primera part de la segona part contractan­t sigui considerad­a la segona part de la primera part contractan­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain