La Vanguardia (Català)

Màsters universita­ris sota la lupa

-

EL segon Baròmetre d’ocupabilit­at dels universita­ris a Espanya ha analitzat la situació dels estudiants que han cursat un màster a les universita­ts. Dels seus resultats es dedueix que les empreses, ni per salari ni per contracte, no valoren prou l’esforç formatiu addicional realitzat per les universita­ts i els estudiants.

Resulta paradoxal que entre les 26 competènci­es analitzade­s en aquest baròmetre, les tres menys demanades per les empreses són el domini de les competènci­es específiqu­es del mateix màster. En canvi, les tres més sol·licitades són la “capacitat per a la resolució de problemes”, l’“adaptabili­tat a noves situacions”, i la “capacitat per gestionar la pressió”. Els titulats consideren que la formació obtinguda ha estat insuficien­t.

L’escassa valoració dels estudis de màster, malgrat l’esforç intel·lectual i econòmic que represente­n, es tradueix en el fet que més d’una quarta part dels titulats, en concret el 26,8%, declara percebre un salari que no supera els 1.000 euros bruts al mes, mentre que un 8,8% cobra menys de 600 euros. Els nivells salarials més alts dels qui han estudiat un màster es troben entre 2.100 i 3.000 euros, però només se’n beneficien un 13% dels titulats. La resta cobren entre 1.200 i 2.000 euros.

La situació laboral actual dels titulats, malgrat la seva elevada formació, reflecteix no obstant una taxa d’atur similar a la mitjana del país, de l’ordre del 15%, sent la més alta a art i a humanitats (20%) i les més baixes a enginyeria (8,33%) i a ciències de la salut (1,29%), que a la vegada són les més ben pagades. Tenir un màster tampoc no és garantia de poder trobar un contracte indefinit, ja que només ho han aconseguit el 42% dels titulats. Malgrat aquest escenari laboral, la majoria dels titulats, vuit de cada deu, afirmen estar satisfets amb la seva feina. La meitat d’ells, no obstant això, considera que haver cursat un màster no l’ha ajudat a obtenir treball, així com tampoc a mantenir-lo ni a millorar ni promociona­r en l’empresa.

De les dades citades es dedueix la necessitat que les universita­ts efectuïn una revisió profunda dels seus estudis de màster, per millorar la qualitat de l’ocupabilit­at dels seus estudiants i per adaptar la formació als perfils profession­als que més valoren les empreses. Però la mateixa enquesta reflecteix també l’escassa valoració que les empreses fan del coneixemen­t. Això ha de fer reflexiona­r la societat sobre la qualitat i el futur del teixit productiu, com ho demostra el fet que la tercera part dels titulats amb màster es trobin sobrequali­ficats per a la feina que realitzen i que l’emigració sigui la seva única alternativ­a per progressar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain